Beszélgetés a Green Policy Center igazgatójával a Mária Rádió Teremtésvédelmi műsorában
07.28.2020
Szerző: Huszár András

Intézetünk igazgatója Huszár András Nemes Gábor vendége volt 2020. július 23-án a Mária Rádió Teremtésvédelmi műsorában. Ez volt a Green Policy Center első nyilvános médiamegjelenése.

A beszélgetésben bemutatásra került röviden, hogy mi vezetett a Green Policy Center elindításának ötletéhez és melyek az intézet legfőbb céljai. Huszár András elmondta többek között, hogy – ahogyan az az éppen ötéves Laudato Si’ pápai enciklikában is szerepel:

a jelenleg tapasztalható átfogó és egyre súlyosabb környezeti kihívások megoldása nem lehet eredményes, ha nem gondoljuk újra ember és természet viszonyát. A korábban megvolt harmónia felbomlott, amelynek visszaállítása csak értékalapú változás útján lehet eredményes.

A beszélgetésben szóba került ennek kapcsán pl. a túlfogyasztás jelensége, amelynek legfőbb veszélye, hogy azokra is vonatkozik, akik ezt nem gondolnák magukról. Huszár András arra hívta fel ennek kapcsán a figyelmet, hogy már az is óriási előrelépést jelentene, ha elkezdenénk figyelni arra, hogy pontosan miket is vásárolunk, hiszen minden egyes vásárlással támogatjuk az adott termék előállításának folytatását. Arra a kérdésre válaszolva, hogy az intézet hogyan tesz aktívan a klímasemleges gazdasági és társadalmi működés elérése érdekében, Huszár András kitért arra, hogy a Green Policy Center konkrét projektek megvalósításában is szerepet kíván vállalni már az ötletek fejlesztésétől kezdve egészen azok megvalósításáig.

Emellett arról is szó esett, hogy a Green Policy Center már az indulásától kiemelten figyel arra, hogy a lehető legkisebb környezeti lábnyommal működjön, és emellett üzleti bevételeinek egy részéből évente egyszer környezeti hatást kompenzáló tevékenységet fog végezni itthon, Magyarországon. Az igazgató végül, de nem utolsó sorban beszámolt arról, hogy részt vesz az Aquinói Szt. Tamás közéleti műhely beszélgetéssorozatában, amelynek célja többek között, hogy olyan fogalmak jelentését és az abból következő cselekvést újra gondolja, mint például a teremtésvédelem. Hamarosan a beszélgetés írásos eredménye is olvashatóvá válik.

A beszélgetés itt hallgatható meg:

A Mária Rádió Teremtésvédelmi műsorának korábbi részei pedig itt érhetőek el: https://hangtar.mariaradio.hu/Teremtesvedelem

Kapcsolódó bejegyzések

 

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

A klímaváltozás milyen negatív hatásaira kell felkészülnie hazánknak és melyek azok, amelyek biztonsági kihívásokká válhatnak, amennyiben nem kezeljük őket időben? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ adni a „Klímaváltozás és biztonság Magyarországon” című projektünk eredménybemutató konferenciáján.