A Green Policy Center tanulmánybemutató rendezvénye – “A kapitalizmus ráncfelvarrása”
03.23.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

Inkluzív kapitalizmus, stakeholder kapitalizmus, igazságos átmenet, körkörös gazdaság – Nemes Gábor, a Mind Mate Inspiration közösség fenntarthatósági témafelelőse, valamint Gyöngy Ádám Nemzetközi Laudato si’ animátor számos alternatív irányzatot mutatnak be, felvillantva egyben annak lehetőségét is, hogy magyar vállalatok hol találhatnak lehetséges kapcsolódási pontokat ezekhez a kapitalizmus ráncfelvarrása során a Green Policy Center (GPC) felkérésére írt tanulmányukban.


A kapitalizmus megbukott – egyre többször olvashatóak ehhez hasonló kijelentések a 2008-as gazdasági válság majd újabban a bolygónkat fenyegető klímaválság kapcsán. Az elmúlt évtizedekben több, a cégek profitmaximalizását hirdető Friedman-doktrínát elvető, azt messze meghaladó alternatív kapitalizmust célzó irányzat vált ismerté – ahogy azt a kapitalizmus egy korai bírálója, az egyenlőtlenségek ellen fellépő XIII. Leó pápa már 1891-ben, a Rerum Novarum kezdetű enciklikájában kiemelte, “kemény feladat kimérni azokat a jogokat és kötelességeket, amelyek a gazdagok és szegények, a tőkések és munkavállalók közötti viszonyt szabályozzák”.

Inkluzív kapitalizmus, stakeholder kapitalizmus, igazságos átmenet, körkörös gazdaság – a Green Policy Center gondozásában elkészült új tanulmány számos alternatív irányzatot mutat be, felvillantva egyben annak lehetőségét is, hogy magyar vállalatok hol találhatnak lehetséges kapcsolódási pontokat ezekhez. A hazai példák közül a szerzők kiemelik egyebek mellett az „emberközpontú gazdaság” koncepcióját, a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló „környezetbarát vállalatirányítási eszközök” kutatást és a KÖVET Egyesület „Valóban Felelős Vállalat” modelljét.

A szerzők javaslata, hogy 2021 második felére hozzuk létre azt a hazai integratív műhelyt, mely a globális helyzet figyelembevételével alkot meg egy hazai „kapitalizmus-alternatívát”, amiben a Friedman-doktrínát a Csíkszentmihályi Mihály-féle világszerte ismert „Flow” élmény váltja fel.

A tanulmány bemutatására online formában 2021. március 23-án került sor, amelyen a szerzőkkel Náray-Szabó Gábor Akadémikus, egyetemi tanár és Huszár András, a Green Policy Center igazgatója beszélgetett. A tanulmányt pedig az alábbi linken letöltve lehet elolvasni:



Kapcsolódó bejegyzések

 

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

A Klímaváltozás és biztonság Magyarországon című projektünk keretében áttekintettük és értékeltük azokat a környezeti kihívásokat, amelyek kezelésére hazánk jelenleg még nem készült fel megfelelően, vagy amelyek közép- és/vagy hosszú távon válhatnak biztonsági kihívásokká, amennyiben nem teszünk ellenük időben. Ezek kezelésére a projekt keretében szakpolitikai javaslatokat is megfogalmaztunk.

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.