A Magyar Nemzeti Bank és a hazai pénzpiacok szerepe a klímaváltozás elleni fellépésben – beszélgetés Gyura Gábor fenntartható finanszírozásért felelős főosztályvezetővel
06.16.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

Egy olyan országban, mint Magyarország, amely ennyire kitett a klímaváltozásnak, evidens volt, hogy a Magyar Nemzeti Banknak is kell, hogy legyen a klímaváltozás elleni fellépésben teendője, ezért viszonylag korán felkerült a térképünkre a téma – mondta Gyura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank fenntartható finanszírozásért felelős főosztályvezetője a KLíMA – Zöldpolitikai Percek podcast beszélgetése során.


A beszélgetés során a Gyura Gábor elmondta, hogy a fenntarthatóság és a nemzeti bankok kapcsolatáról szóló gondolkodásba európai szinten az első fecskék között kapcsolódott be a hazai jegybank. 2019 elején indította el az azóta folyamatosan bővülő és egyre több intézkedést tartalmazó Zöld Programját. Kifejtette, hogy amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank egy kifejezetten nyitott és innovatív bank, annak okán, hogy az MNB szerepe a pénzügyi stabilitás biztosítása, evidens volt, hogy Magyarországon, amely a klímaváltozás hatásainak erősen kitett ország európai viszonylatban, a jegybanknak korán aktív szerepet kell vállalnia a klímaváltozás elleni fellépésben.

A podcastban szó esett az MNB lakossági zöld hitelezést támogató programjairól, valamint a jegybank törekvéseiről a vállalati szektorban, amelyek komoly kibocsátás-csökkentési potenciált rejtenek magukban. A főosztályvezető elmondta továbbá milyen egyéb zöldítési programokat készítenek elő a gazdaság vagy a pénzpiacok, de saját működésük zöldítésére is.

A teljes beszélgetés ezen a linken hallgatható meg:


Kapcsolódó bejegyzések