Javaslataink a Köztársasági Elnöki Hivatal igazgatójának fenntarthatósági tanulmányában
09.20.2020
Szerző: Tibor Schaffhauser

Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére 17 magyarországi tudós, kutató és szakember – köztük a Green Policy Center – is felkérést kapott arra, hogy kifejtsék gondolataikat arról, hogy a válság után milyen változtatásokra lenne szükségünk a fenntarthatóság szempontjából.

A Köztársasági Elnök felkérése arra vonatkozott, hogy Magyarországról és szélesebb kitekintéssel, a fenntarthatóság szemszögéből nézve, fejtsék ki a gondolataikat arról, hogy a jelenlegi válságnak milyen sajátosságait látják fontosnak; miben kellene különböznie a világjárvány és az általa okozott gazdasági válság utáni működési rendünknek a korábbitól; milyen változások juthatnak érvényre rövid távon, s melyek igényelnek hosszabb időt? 

Mivel a koronavírus járvány évtizedek óta nem látott társadalmi és gazdasági kihívásokat hozott, ezért érdemes volt a fenntartható fejlődés természeti, társadalmi, gazdasági, finanszírozási és technológiai kérdéseit is körbejárni.

A beérkezett javaslatok alapján Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője készített összefoglaló tanulmányt. Az írás az alábbi linken érhető el:

https://www.elobolygonk.hu/Innovativ_trendek/Jovomuhely/2020_09_14/a_koronavirus_valsag_tanulsagai_a_fenntarthato_fejlodes_szemszogebol

Kapcsolódó bejegyzések

 

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

A Klímaváltozás és biztonság Magyarországon című projektünk keretében áttekintettük és értékeltük azokat a környezeti kihívásokat, amelyek kezelésére hazánk jelenleg még nem készült fel megfelelően, vagy amelyek közép- és/vagy hosszú távon válhatnak biztonsági kihívásokká, amennyiben nem teszünk ellenük időben. Ezek kezelésére a projekt keretében szakpolitikai javaslatokat is megfogalmaztunk.

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.