A Green Policy Center is elkötelezett a „jubileumi feladatok” elvégzése iránt
09.19.2020
Szerző: Green Policy Center

Szeptember 1-jére, a Római Katolikus Egyház teremtésvédelmi imavilágnapjára Ferenc pápa egy, a Föld Napja bevezetésének 50. évfordulóját szem előtt tartó üzenetet fogalmazott meg. Az általa 2015-ben bevezetett és idén 6. alkalommal tartott világnapra írt gondolatok keretét a Bibliában leírtak szerinti jubileum fogalom jelenti. 

A pápa a jubileumhoz kapcsolódva 5 feladatot fektetett le: emlékezés, visszatérés, megpihenés, helyreállítás, örvendezés. A Szentatya felhívta a figyelmet, hogy létezésünk kapcsolatokon alapul, így az évforduló arra is emlékeztet, hogy folyamatosan ápolnunk és erősítenünk kell kapcsolatainkat, beleértve a természettel való viszonyunkat. A Green Policy Center munkatársaiként mi is úgy gondoljuk, a cselekedeteinket a természet és ember közötti harmónia visszaállításának szándéka kell, hogy vezesse, miközben embertársainkkal való viszonyunk alapja a szolidáris odafigyelés kell, hogy legyen. Ez utóbbi az, amire utal Ferenc pápa a visszatérés feladataként is.

A Szentatya szerint a biodiverzitás felbomlása, az éghajlati katasztrófák és a jelen járványidőszak egyenlőtlen hatása a leginkább kiszolgáltatottabbakra mind-mind vészjelzés és egyben egy lehetőség is, hogy felismerjük a természetnek nem birtokosai, hanem részei vagyunk. A pápai gondolatokkal összhangban mi is hisszük, hogy egyre sürgetőbb az energiahasználati és fogyasztási szokásaink újragondolása és közelítenünk kell egy fenntarthatóbb, a környezetünkkel is nagyobb összhangban levő, annak korlátait is figyelembe vevő gazdasági működés és életforma kialakítására. Ugyanakkor nem csupán a természettel való viszony és az éghajlati egyensúly helyreállítására van szükség, a Szentatya felveti, hogy a biológiai sokféleség megőrzésén túl a fair igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés biztosítása is elengedhetetlen.

Mindezek mellett a pápa rávilágított arra is, hogy a fenti kihívásokkal való szembenézés közepette a jubileum egyben örvendezésre is okot ad. Pontosan a nehézségek és súlyos dilemmák vezettek és vezetnek arra ugyanis egyre szélesebb közösséget, kiemelten a fiatalokat, hogy vezető szerepet játsszanak a helyzet kezelésében, új kezdetet követelve. Környezetpolitikai szakértőkként mi is ösztönözzük az összefogást annak érdekében, hogy közös otthonunk a természeti környezettel harmóniában lévő, ezáltal élhetőbbé és biztonságosabb hellyé váljon. 

A Szentatya üzenetét teljes hosszában az alábbi linken olvashatja el több nyelven is:

http://www.vatican.va/content/francesco/en/messages/pont-messages/2020/documents/papa-francesco_20200901_messaggio-giornata-cura-creato.htm

Kapcsolódó bejegyzések

 

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

A klímaváltozás milyen negatív hatásaira kell felkészülnie hazánknak és melyek azok, amelyek biztonsági kihívásokká válhatnak, amennyiben nem kezeljük őket időben? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ adni a „Klímaváltozás és biztonság Magyarországon” című projektünk eredménybemutató konferenciáján.