Elon Musk pénzdíja és a klímaváltozás mesterséges megfékezése
01.29.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és megannyi vállalkozás vezetője azzal hívta fel magára legutóbb a figyelmet, hogy 100 millió dolláros pénzdíjat ajánlott fel annak a vállalkozásnak a részére, amely a legjobb széndioxid-elnyelő technológiát fejleszti ki. De milyen technológiáról is van egyáltalán szó? Ennek járunk utána alábbi írásunkban.

Elon Musk 2021. január 21-jén jelentette be Twitter fiókján, hogy 100 millió USA dollárt adományoz a “legjobb széndioxid-elnyelő technológiát” kifejlesztő cég számára. Lépjünk túl azon a tényen, hogy a természet már évmilliók óta kifejlesztette a leghatásosabb módszert a szén-dioxid elnyelésére, megkötésére és újrahasznosítására; nevezetesen a növényzetet, valamint a fákat és tekintsük át milyen technológiai megoldások ismertek a probléma megoldására, miért foglalkoznak velük a világ sok részén és mekkora az esélyük a klímaváltozás kihívásainak megoldására.

A Párizsi Megállapodásban az aláíró felek megfogadták, hogy az iparosodás előtti szinthez képest nem engedik, hogy a Föld átlaghőmérséklete több, mint 2°C-kal emelkedjen, miközben törekednek arra, hogy a melegedés legfeljebb 1,5°C legyen. Ahogy azt az IPCC, az ENSZ tudományos tanácsadó testülete megállapította, már a 1,5°C-os átlaghőmérséklet-növekedés is komoly veszélyeket jelenthet az alacsonyan fekvő területeknek, azonban így még elkerülhetőek lennének a globális katasztrofális események. Ahhoz azonban, hogy ez a hőmérsékleti cél tartható legyen, 2050-re nettó nullára kell csökkenteni a globális szén-dioxid kibocsátásunkat, addig pedig összesen 800 milliárd tonna szén-dioxidot bocsáthatunk ki.

A kibocsátott szén-dioxidot begyűjtő és eltároló vagy újrahasznosító megoldásokat (angol mozaikszóval CCS) nevezzük negatív kibocsátásoknak, vagy szén-dioxid-nyelőknek. Ezekre egyrészt azért lehet szükség, mert a Föld légkörében már most is rengeteg szén-dioxid található, amely már most hozzájárul a klímaváltozás negatív hatásainak erősítéséhez, vagy például a tengereink savasodásához, így a szén-dioxid kivonása a légkörből már középtávon is hasznos lehet. Másrészt a klímasemlegesség eléréséhez is szükség lehet a szén-dioxid begyűjtésére és eltárolására, mivel jelenleg több olyan ipari folyamat is van, amelyek kibocsátásainak nullára történő csökkentésére még nincs technológiai megoldásunk. Végül van a szén-dioxidot begyűjtő és eltároló technológiák kutatását támogatók közül egy olyan szektor is, amely nem feltétlen a bolygó sorsát tartja kizárólag szem előtt: a fosszilis üzemanyag termelésében érdekelt vállalatok. Mivel ahogy említettük, bolygónk légkörében véges a kibocsátható szén-dioxid mértéke, így sok vállalat úgy tekint ezekre a technológiákra, hogy lehetővé teszik, hogy továbbra is használhassunk fosszilis energiahordozókat, mivel azok kibocsátásait majd különféle technológiai megoldásokkal be lehet gyűjteni. Úgy gondolják, hogy ezzel tulajdonukban lévő olaj- és földgázmezők nyersanyagai nem kell, hogy a földben maradjanak, mint ahogy azt a környezetvédelmi szervezetek követelik.

Elsőként persze mindenképpen a természetes megoldásokról kell, hogy szót ejtsünk. A legnagyobb természetes szén-dioxid nyelők az erdők, a lápok és az óceánok. Az erdők elnyelik a szén-dioxidot és megkötik a fákban, valamint a talajban, a lápok eközben tőzeggé alakítják, míg az óceánokban a víz alatti növények kötik meg. A fatelepítéssel, a fenntartható erdőgazdálkodással, valamint a lápok helyreállításával támogathatjuk ezeket a természetes folyamatokat, javíthatjuk a levegőminőséget, illetve életteret teremthetünk sokféle élőlénynek, ezért a természetes megoldások a leginkább hatékonyak. Mondhatnánk, hogy Elon Musk már fizethet is minden erdészetnek és fatelepítési projektnek, de azért tekintsük át a többi technológiai megoldást is.

Az első megoldás a már említett Carbon Capture and Storage, vagyis a szén-dioxid begyűjtése és tárolása. Ebben az esetben a fosszilis energiahordozók által termelt szén-dioxidot a légkörből kivonják és régi olajmezőkben a föld alatt, vagy porózus kőzetekben tárolják. Ennek a megoldásnak az előnye, hogy a már kibocsátott, a légkörben megtalálható szén-dioxidot gyűjti be, ezzel stabilizálja a légköri folyamatokat és lassítja a klímaváltozást.

A Bio Energy with Carbon Capture and Storage (angol mozaikszóval a BECCS), vagyis a “bioenergia szén-dioxid begyűjtéssel és tárolással” esetén a biomassza elégetése során keletkezett szén-dioxidot gyűjtik be, majd tárolják a föld alatt. Itt valóban negatív kibocsátásokról beszélhetünk, mivel a biomassza növekedése során (amíg még energiafűz, fa, vagy egyéb növény volt) szén-dioxidot kötött meg a légkörből. Ez a BECCS megoldásnak köszönhetően az elégetés, vagyis energiatermelés során nem kerül kibocsátásra, hanem föld alatti tározókba kerül. Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy ha a klímaváltozás megállításához elegendő kapacitást szeretnénk biztosítani ezen technológia felhasználására, úgy hatalmas területeket kell a biomassza termelésének alárendelnünk, ami problémás lehet a biológiai sokféleség, valamint az élelmiszertermelés szempontjából. Természetesen ez a megoldás csak akkor lehet környezetbarát, ha fenntartható forrásból származik a felhasznált biomassza.

A Direct Air Capture and Carbon Storage (angol mozaikszóval a DACCS), vagyis a levegőből történő közvetlen szén-dioxid begyűjtés és tárolás esetén szűrők segítségével különféle kémiai és ipari folyamatok esetén kerülnek leválasztásra az üvegházhatású gázok, amiket ezután a föld alatt tárolnak el. A különféle ipari szereplők, illetve a fosszilis energiahordozókat kitermelő és felhasználó vállalatok természetesen ezen megoldás fejlesztésére összpontosítanak leginkább, mivel ezen technológia segítségével látják leginkább biztosítottnak a további működésüket. Emlékezhetünk például Donald Trump ”tiszta szén” elképzeléseire is. A DACCS technológia használata viszont rengeteg energiát igényel, ezért csak abban az esetben tud környezetbarát módon működni, ha megújuló energiaforrások használatával párosul.

Végül érdemes szólnunk a Carbon Capture and Utilization-ről (angol mozaikszóval a CCU), vagyis a szén-dioxid begyűjtéséről és felhasználásáról. Ebben az esetben a légkörből kivont szén-dioxidot nem a föld alatt tároljuk, hanem egy új termék előállítására használjuk fel. Ilyen megoldásokat fejleszt az AUDI a Sunfire céggel együttműködésben, ahol a kivont szén-dioxidból megújuló energiával és elektrolízissel gázolajat állítanak elő. Egy másik esetben pedig brit tudósok egy olyan eljárást fejlesztettek ki, amely során az elnyelt szén-dioxidból építőipari alapanyagot állítottak elő, így az üvegházhatású gázokat épületeinkben lehetne elraktározni. 

A fentieket olvasva azt gondolhatnánk, hogy akár már hátra is dőlhetünk, mivel a technológia megoldja a klímaválságot. Azonban egyrészt a klímaválság egy összetett, többek között az energia pazarlással párosuló ökológiai válságnak csak az egyik tünete, másrészt egyik fent bemutatott technológia sem ért még el ipari szintre, a világon még csak kísérleti jelleggel működnek szén-dioxid elnyelő üzemek. Továbbá a szén-dioxid föld alatti tárolása hasonló társadalmi vitákat vált ki, mint amelyeket az atomhulladékok tározóinak ügyében is láthatunk. Ezen felül a szén-dioxid föld alatti tárolása ugyanolyan adottságokat kíván, mint amilyenek a földgáztározók esetén merülnek fel, így a két gáz között konkurencia várható a jövőben. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy mivel új technológiáról van szó, nem zárhatjuk ki a földrengések és a talajvíz szennyezésének kockázatát sem. Azonban a föld alatti tárolást kiválthatjuk azzal is, hogy a szén-dioxidot újrahasznosítjuk, vagy mészkövet állítunk elő belőle. Itt azonban látnunk kell, hogy a világ jelenlegi éves kibocsátásainak mészkővé történő alakítása egy 3000 méter élű kockát eredményezne, ami szintén nem optimális megoldás.

A fentieket látva Elon Musknak még egy darabig nem kell aggódnia a 100 millió USA dollár sorsát illetően, ezért  a technológiai megoldásokban való bizakodás helyett továbbra is a kibocsátásaink csökkentésére kell törekednünk. Ha azonban mi is szeretnénk szén-dioxid elnyelési tevékenységet folytatni, bármikor ültethetünk fákat magunk is!

Kapcsolódó bejegyzések

 

Magyarország Első Klímaalkalmazkodási Előrehaladási Jelentése

Magyarország Első Klímaalkalmazkodási Előrehaladási Jelentése

„A kibocsátás-csökkentéssel ellentétben az alkalmazkodás szinte kizárólag a saját érdekünk, más országok javát csak közvetve szolgálja. Ennek megfelelően senki sem fogja rajtunk „számonkérni”, ha elmulasztjuk a szükséges intézkedéseket, viszont a következmények minket sújtanak.” – nyit a Green Policy Center új jelentése, amelyben az elérhető nemzeti és helyi stratégiák, különféle adatok elemzésével grafikus formában igyekszik helyzetképet adni a hazánkat negatívan érintő klímaváltozási hatásokról.

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

Az európai és magyar sajtóban legutóbb a nemzeti parlamenti választások kapcsán olvashattunk többet Spanyolországról, azonban nem csak ez adhat okot érdeklődésre. Az ország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez magyar szempontból amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?