Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület működésének kulisszatitkai – Beszélgetés Dr. Ürge-Vorsatz Diánával
03.28.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

A tudományos körökben korábban képtelenségnek tekintett 1,5 Celsius fokos globális felmelegedési célról kiderült, hogy komoly erőfeszítés árán még mindig elérhető ehhez azonban a légköri szén-dioxid kivonására és eltárolására irányuló technológiákba vetett túlzott bizalom helyett a valódi, teljes nulla kibocsátásra kell törekednünk. – állítja Ürge-Vorsatz Diána, a Közép-európai Egyetem professzora, az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) III. munkacsoportjának alelnöke a KLíMA – Zöldpolitikai Percek legújabb podcast adásában.


Az IPCC úttörő, sikeres és semleges szervezet, hitelességének záloga egyebek mellett a regionális, szakmai, életkori és nemi kiegyensúlyozottság, sokféleségre törekvés és a pénzügyi függetlenség

– nyilatkozta Ürge-Vorsatz Diána a podcast-adásban. A beszélgetés során szó esik többek között az IPCC jelentéseinek, kiemelten az ún. 1,5 fokos globális hőmérséklet-emelkedést értékelő Külön Jelentés kialakításának kulisszatitkairól és fontosságáról; az alkalmazkodási billenőpontokról és a klímasemlegesség eléréséről is.

A hazai klímasemlegességi erőfeszítésekkel összefüggésben a beszélgetésben szó esik a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület (HuPCC) 2021 februári megalakulásáról, ami az IPCC-hez hasonló független, objektív szervezetként azt tervezi, hogy a magyarországi éghajlatváltozással összefüggő kutatásokat összegzi és 2023-ra nemzeti értékelő jelentés formájában a döntéshozók számára érthetően prezentálja.


Kapcsolódó bejegyzések