Szektorális javaslatcsomag a 2030-as magyar klímacélok teljesítése érdekében
10.14.2022
Szerző: Koczóh Levente András

A Green Policy Center javaslatokat készít az épületek, a közlekedés, a hulladékgazdálkodás a mezőgazdaság, az erdészet, illetve a kis ipari és energiatermelő létesítmények üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak csökkentésére, amelyet október 27-én, 15.00-16.00 között rendezett online rendezvényünkön mutatunk be.


Az október 27-én, 15.00-16.00 között rendezett online rendezvényünk során a Green Policy Center saját javaslatcsomagjának bemutatása mellett beszámolunk az uniós szinten folyamatban lévő klíma- és energiapolitikai jogalkotás hazai vonatkozásairól is, illetve két külső szakértő is értékeli a javaslataink helytállóságát.

A jelenlegi, az uniós Erőfeszítés-megosztási Rendelet hatálya alá tartozó ágazatokra vonatkozó javaslatok egy hosszabb sorozat részét képezik. Ennek alapja a MIRROR projekt, amelyben a Green Policy Center modellezéssel alátámasztott javaslatokkal igyekszik elősegíteni Magyarország felkészülését hazánk Nemzeti Energia- és Klímatervének 2023-2024-ben esedékes felülvizsgálatára.

A következő hónapokban hallhatnak majd a hazai nagy kibocsátók (az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszere, EU ETS alá tartozó létesítmények és légiközlekedés) lehetséges klímabarát átalakításáról, illetve az uniós és hazai költségvetési források klímavédelmi célú felhasználására vonatkozó javaslatainkról is.

Az október 27-i webinar második felében a RES-Simplify újabb eredményeit fogja ismertetni az eclareon. A RES Simplify 2020 szeptemberében hívta életre az Európai Bizottság azért, hogy megújulók térnyerését akadályozó tényezőket térképezze fel. Az átdolgozott Megújulóenergia-irányelv (RED II) 2018/2001 elfogadása alapot adott a megújuló projektet adminisztráció jelentős egyszerűsítéséhez.

Mivel a megújulók versenyképessé váltak ezeknek az akadályoknak a sikeres lebontása egyre sürgetőbbé vált, hogy az EU teljesítse a megújuló és ezáltal a szén-dioxid csökkentési célszámait. A projektben résztvevők egyúttal jó gyakorlatokat is gyűjtöttek az EU különböző tagállamaiból, amelyek mentén lebonthatóak a meglévő akadályok.  

Szeretettel várunk minden érdeklődőt; kérjük, regisztráljanak október 21-ig az alábbi címen!


Kapcsolódó bejegyzések

 

Indulj el a “zöld utadon” a Green Policy Center közösségépítő nyári táborával!

Indulj el a “zöld utadon” a Green Policy Center közösségépítő nyári táborával!

A Green Policy Center, Magyarország zöld szakmai műhelye téged is vár, hogy csatlakozz az első közösségépítő nyári táborunkhoz 2024 júliusában! Készülj fel egy felejthetetlen élményre, amely amely a kikapcsolódáson túl tele lesz hasznos információkkal, inspirációval, cselekvési lehetőséggel és sok-sok beszélgetéssel hasonló érdeklődési körű táborozókkal.