Klímasemleges Banki Finanszírozás – Kézikönyv a hitelintézeti portfóliók dekarbonizációjához
09.19.2023
Szerző: Tibor Schaffhauser

A Green Policy Center egy praktikus, gyakorlati példákkal tarkított kézikönyvvel igyekszik hozzájárulni a hazai hitelintézeti portfóliók dekarbonizációjához.


A Párizsi Megállapodásban meghatározott célkitűzések elérése – miszerint a globális hőmérséklet-emelkedést jóval 2°C alatt kell tartani az iparosodás előtti szinthez képest, törekedve arra, hogy az végül a 1,5°C se haladja meg, illetve, hogy alkalmazkodjunk a klímaváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz, és összhangba hozzuk a globális pénzügyi folyamatokat a klímaváltozás elleni fellépéssel – ambiciózus fellépést igényel a gazdaság minden területén.

A cselekvésre rendelkezésre álló idő kevés. A Párizsi Megállapodás céljainak elérése érdekében a kibocsátásokat minden évtizedben nagyságrendileg a felére kell csökkenteni.

A klímasemleges banki finanszírozás globális elterjedése a klímakatasztrófa megelőzésének egyik fontos összetevője, hiszen enélkül a gazdaság strukturális átalakítása nem lehetséges. A bankok és a reálgazdaság dekarbonizációja kéz a kézben jár, ugyanakkor a hitelintézetek ezt a folyamatot stratégiájuktól függően – előmozdíthatják, megkönnyíthetik és meggyorsíthatják, amennyiben tudatosan törekednek saját portfóliójuk klímasemlegessé tételére.

Banki klímasemlegességi célok kitűzése

A klímasemleges banki finanszírozás támogatására több önkéntes, nemzetközi kezdeményezés jött létre, amelyekhez a globális pénzügyi rendszer egyre nagyobb hányada csatlakozik, így a jelentőségük is folyamatosan növekszik. Az utóbbi években már a kötelező európai vállalati és pénzügyi szabályozásban is megjelent a klímasemlegességi szempont, noha jelen Kézikönyv lezárásakor még nyitott kérdés volt, hogy a bankokra milyen kötelezettség vonatkozik majd az átállási tervek elkészítésében.

Az ÜHG-kibocsátások egyes hatókörei

A 2022 őszén végzett felmérésünk szerint hazánkban még csak kezdeti stádiumban, és csak sporadikusan volt jelen a klímasemleges bankolás gondolata. A magyar bankrendszerben feltárt akadályok széles skálán mozognak, és jelentős kihívást jelentenek. Fontos azonban látni, hogy 2023 nyaráig a hazai bankrendszer jelentős részében már megjelentek az önkéntes, klímaváltozással kapcsolatos vállalások, ám eltérő mértékben.

Klímasemleges banki finanszírozás – Kézikönyv a hitelintézeti portfóliók dekarbonizációjához

A fentiek mentén készítette el a Green Policy Center a „Klímasemleges banki finanszírozás – Kézikönyv a hitelintézeti portfóliók dekarbonizációjához” című anyagát. A kézikönyv nemzetközi irányelvek, hazai jogszabályok mentén és nemzetközi jó példák bemutatásával négy lépésben taglalja a klímasemlegesség megvalósítását.

Jelen Kézikönyvnek két fő célja van:
■ a nemzetközi banki klímasemlegességi sztenderdek bemutatása a hazai érintettek számára, illetve;
■ ezek magyar kontextusban való gyakorlati alkalmazásának elősegítése a hitelintézetek számára.

Az átállási terv elkészítésének javasolt struktúrája

Jelen Kézikönyv hiányt pótló lehet a hazai piacon. Kronológiailag is jól felépített, mivel a Green Policy Center által írt „Klímasemlegesség a magyar bankszektorban – Helyzetkép, akadályok és lehetőségek” dokumentumra és Magyarország Klímasemlegességi Előrehaladási Jelentésére épít. A Kézikönyv a banki klímasemlegesség megvalósításához vezető utat jól értelmezhető, átlátható lépésekre bontja, lefekteti a hazai és uniós jogszabályi alapokat, bemutatja a finanszírozott kibocsátások mérési lehetőségeit, az elérhető klímaforgatókönyveket, amelyek az átállási tervezéshez szükségesek, illetve gyakorlati szemmel járja körbe a témát, nemzetközi példákkal is illusztrálva azt.

dr. Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke

A Párizsi Klímamegállapodás elfogadásával, valamint a klímaváltozás negatív hatásainak gyorsulásával a pénzintézeteknek is ki kell venniük a részüket a gazdaság és a társadalom zöld átállásának finanszírozásából. Ezen felül a pénzügyi rendszer fenntarthatóságához nélkülözhetetlen a portfóliók mihamarabbi zöldítése, mivel akár már középtávon is kockázatokat rejtenek magukban a nem környezetbarát befektetések. Ennek okán a Magyar Bankszövetség is elkötelezetten támogatja tagjainak ez irányú törekvéseit, így külön üdvözlendő az ilyen és ehhez hasonló, gyakorlatorientált kézikönyvek és segédanyagok elkészülte, amelyek segíthetik a hazai pénzintézetek klímavédelmi céljainak megvalósítását.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke

A teljes „Klímasemleges banki finanszírozás – Kézikönyv a hitelintézeti portfóliók dekarbonizációjához” című anyag letölthető alább:

GPC-2023_finanszirozasi-anyag_END


Kapcsolódó bejegyzések

 

Zöldrefestés a bankszektorban – mire figyeljünk, hogy valóban zöld termékeket válasszunk

Zöldrefestés a bankszektorban – mire figyeljünk, hogy valóban zöld termékeket válasszunk

A globális Párizsi Klíma Megállapodás elfogadását, valamint a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülés során egyre több pénzintézet jelent be környezeti célokat és mutat be zöld, vagy legalábbis annak titulált termékeket, szolgáltatásokat. Azonban nem minden arany – ebben az esetben zöld – ami fénylik. Ezért annak jártunk utána, hogy mik a piaci trendek ezügyben és mire figyeljünk, hogy elkerüljük a zöldrefestést?

Karbonsemlegesség az ingatlanhiteleknél: elindult a „lehetetlen küldetés”

Karbonsemlegesség az ingatlanhiteleknél: elindult a „lehetetlen küldetés”

Rendszeresen felmerül mind Európában, mind hazánkban a hatalmas klímasemlegességi kihívás az épületek kapcsán. Energiafogyasztásuk miatt kimagasló, a teljes magyar üvegházhatású gázkibocsátás közel 40 százaléka kapcsolódik az ingatlanokhoz, és bár ennek leszorításához már ma is adott a technológia, mindeddig még csak közeledni sem tudtunk a szükséges beruházási volumen eléréséhez. A „megmentő” szerepet egyre többen részben itt is a bankokra osztanák; a Green Policy Center cikksorozatának harmadik, befejező részében a talán legnehezebb „terepen”, lakó- és kereskedelmi ingatlanhitelek terén tekintjük át a banki klímasemlegességi célokat és terveket.

Már 2040-re klímasemlegessé válhatnak a banki villamosenergia-hitelek

Már 2040-re klímasemlegessé válhatnak a banki villamosenergia-hitelek

A szén és általában a fosszilis tevékenységek hitelezésének kivezetése, illetve leépítése, a megújulók további felfutása régóta téma a pénzügyi rendszerben, de mindeddig az elköteleződések, fogadkozások nem mindig voltak megfoghatóak. A Green Policy Center elemzése szerint ehhez képest érdemi előrelépést jelenthet, hogy a hazai bankrendszer legnagyobb szereplői közül többen publikálták első körös klímacéljaikat, melyek az energiaszektort is lefedik – lássuk a terveket, célokat!