Lezárult a Természet könyvének újranyitása tanulmánysorozatunk – Számadás az eredményekről
06.30.2021
Szerző: Fanni Nyírő

Hét tanulmány, hét tanulmánybemutató, tíz szerző – az elmúlt egy év során elkészült a Green Policy Center első tanulmánysorozata, a Természet könyvének újranyitása. A sorozat a konzervatív értékrend és az éghajlatváltozás elleni fellépés közötti kapcsolatot vizsgálja. Egy anonim kérdőíves felmérés keretében értékeltük a tanulmánysorozatot, amely igazolta, hogy a magyar klímasemlegesség elérése érdekében az elméleti megalapozáson túl hasznos lesz további jógyakorlatok bemutatása a jövőben.


A felmérésből kiderült, hogy a kitöltők számára egyaránt lényeges a klímaváltozás kérdése, amelynek fontossága véleményük szerint növekedni fog az elkövetkező évtizedben. A tanulmánysorozat tartalmi felépítését, illetve a feldolgozott témákat illetően több, mint 90%-uk helyeselte. Emellett a kitöltők 82%-a egyetértett a tanulmánysorozat induló hipotézisével, mely szerint korunk környezeti válságának megoldása a társadalom széles körű, elkötelezett cselekvését igényli. A válaszadók támogatták azt is, hogy az egyes tanulmányok témáiban további elemzések szülessenek. 

A válaszadókat megkértük arra is, hogy az egyes tanulmányok főbb tételeit értékeljék. A legnagyobb egyetértés a klímaváltozás népmozgást kiváltó hatásait illetően mutatkozott meg. 90% fölött volt azoknak az aránya, akik egyetértettek a teremtésvédelem lényegével, az esztétikai és az ökológiai szempontok szoros kapcsolatával, valamint a regionális összefogás és a felelősségi szintek megfelelő meghatározásának fontosságával. A kapitalizmus megújításának tétele megosztóbbnak bizonyult – ezzel kevesebben, kétharmad arányban értettek egyet a válaszadók.

A klímaváltozás elleni küzdelem fontos lépése a helyi jógyakorlatok keresése és széleskörű bemutatása. Valamennyi válaszadó érdeklődést mutatott ilyen hazai jó példák iránt, melyek hatékonyan reagálnak az éghajlati változásokhoz történő alkalmazkodás során felmerülő problémákra és kihívásokra. Szakmai műhelyünk örömmel fogadta az érdeklődést, ezzel összhangban a közeljövőben ilyen hazai jógyakorlatokat tervezünk összegyűjteni, illetve bemutatni. 

A tanulmányok megtalálhatóak a honlapunkon, a tanulmánybemutatók videófelvételei pedig visszanézhetőek YouTube csatornánkon.


Kapcsolódó bejegyzések

 

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

A klímaváltozás milyen negatív hatásaira kell felkészülnie hazánknak és melyek azok, amelyek biztonsági kihívásokká válhatnak, amennyiben nem kezeljük őket időben? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ adni a „Klímaváltozás és biztonság Magyarországon” című projektünk eredménybemutató konferenciáján.