Kötetbemutató: A Természet könyvének újranyitása
12.14.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

Végre kötet formájában is elérhetővé vált „A Természet könyvének újranyitása” című tanulmánysorozatunk, amelyet a fenntarthatóság és klímaváltozás témáiról szóló átfogó párbeszéd ösztönzésének szándékával indított szakmai műhelyünk 2020 őszén. A kötet megjelenése alkalmából egy kerekasztalbeszélgetés során vitattuk meg a kötet által kinyitott kérdéseket.


A Green Policy Center a fenntarthatóság és klímaváltozás témáiról szóló átfogó párbeszéd ösztönzésének szándékával kezdte 2020 őszén egy tanulmánysorozat elkészítését és publikálását. A tanulmánysorozat célja, hogy olyan elemzések szülessenek, amelyek megvizsgálják a keresztény-konzervatív filozófia, értékrend és a környezet- és klímavédelem közötti összefüggéseket is annak érdekében, hogy Magyarország közép- és hosszútávú nemzeti céljai, így a 2050-es klímasemlegességi cél is elérhető legyen.

A tanulmánysorozat hét tanulmányból állt, amelyek tíz szerző tollából születtek olyan témákat megnyitva, mint a természet megőrzésének konzervatív útja; a közösségi és a regionális cselekvési lehetőségek; a környezetvédelem mint hazaszeretet; XXI. századi környezeti kihívások keresztény szemmel; az afrikai klímaváltozás okozta kihívások és azok hatása Európára; a kapitalizmus ráncfelvarrása; a nemzetközi egyezmények rendszere. A tanulmánysorozat tanulmánybemutató rendezvényei visszanézhetők YouTube csatornánkon, az eredményeiről készült felmérésünk pedig itt olvasható.

Ezen előzményeket követően a L’Harmattan Kiadó gondozásában jelent meg nyomtatásban a tanulmánysorozat. A kötet megjelenése alkalmából 2021. december 8-án egy kerekasztalbeszélgetés során vitattuk meg az abban foglaltakat. A kötetbemutatón közreműködtek Huszár András a Green Policy Center klímapolitikai szakmai műhely alapító igazgatója, illetve Nemes Csaba a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület tagja, a tanulmánysorozat szerkesztői; valamint Litkei Máté a Klímapolitikai Intézet igazgatója.

A kötet megrendelhető a kiadó honlapján, a kötetbemutatóról készült felvételt pedig az alábbi linken lehet megtekinteni:


Kapcsolódó bejegyzések

 

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

A Klímaváltozás és biztonság Magyarországon című projektünk keretében áttekintettük és értékeltük azokat a környezeti kihívásokat, amelyek kezelésére hazánk jelenleg még nem készült fel megfelelően, vagy amelyek közép- és/vagy hosszú távon válhatnak biztonsági kihívásokká, amennyiben nem teszünk ellenük időben. Ezek kezelésére a projekt keretében szakpolitikai javaslatokat is megfogalmaztunk.

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.