Tippek egy fenntarthatóbb új évhez
12.29.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

Az újév kezdetével sokan tesznek mindenféle fogadalmat, így most a Green Policy Centernél a megszokott szakpolitikai elemzések helyett szeretnénk kedves olvasóinknak pár javaslatot tenni, hogyan tehetik még fenntarthatóbbá a 2022-es évüket!


Az idei glasgow-i klímakonferencia során a világ kormányainak nagy része is megtette új vállalásait a klímaváltozás kihívásainak leküzdésére, ezek maradéktalan betartása esetén az IEA elemzése szerint már akár 1,8°C környékén lehetne tartani a globális átlaghőmérséklet emelkedését 2100-ig, azonban a valószínűbb a 2,4°C, ahogy a Climate Action Tracker is számol. Összehasonlításképpen a COP26 előtt 2,7°C körül jártunk. Továbbá az országok arra is ígéretet tettek, hogy folyamatosan kivezetik a fosszilis energiaforrásokat az energiamixükből. Ilyen előzményeket követően alább bemutatunk pár újévi fogadalmat, amit mi is megtehetünk annak érdekében, hogy fenntarthatóbban éljünk az újévben és magunk is hozzájáruljunk a klímaváltozás elleni fellépéshez!

Fenntarthatóbb öltözködés

A fast fashion az egyik legnagyobb szennyező mind a kibocsátásokat, mind a vízhasználatot illetően. Az iparág nagyobb kibocsátó, mint a légiközlekedés és a tengeri szállítmányozás együttvéve, miközben a második legnagyobb vízfelhasználó és akkor a hulladékról még nem is beszéltünk. Ezért fenntartható újévi fogadalomként megfontolandó az öltözködésünkhöz való viszonyunk átgondolása. Fontos, hogy megpróbájuk javítani a ruháinkat, mielőtt eldobnánk őket, vagy ha jó állapotban vannak akkor felajánlani vagy eladni őket, ezzel is egy lépést tenni a körforgásosság felé. Ezzel összhangban érdemes meggondolni a second-hand ruhák vásárlását, mert így nem kell fontos erőforrásokat felhasználni az új ruhánk előállításához. Fontos az is, hogy csak azt vásároljuk meg, amire valóban szükségünk van és ne kövessük a fast fashion nagyon rövid ciklusait. Az is fontos lépés lehet, hogy valóban csak akkor mossunk, amikor az indokolt, mivel a mosógép a háztartásunk egyik legnagyobb energia- és vízfogyasztója, a megszokott mosószerek pedig terhelhetik a környezetünket.

Fenntarthatóbb étkezés

Itt az egyik legegyszerűbb lépés, amely nem jár lemondásokkal, hogy helyi és az idénynek megfelelő alapanyagokból dolgozunk. Nem kell perui vagy thai zöldségeket beszereznünk januárban, miközben európai forrásokból is megvásárolhatjuk alapanyagainkat. A Tudatos Vásárlók kiváló összefoglalóban mutatja meg, éppen melyik szezonális élelmiszert érdemes választanunk. A másik egyszerű lépés az élelmiszerhulladék elkerülése. Jelenleg egy átlag európai háztartás a megvásárolt élelmiszer ötödét dobja ki, ami igen komoly pazarlás. A megfelelő tervezéssel ennek nagy része elkerülhető lenne. Ha pedig mégis keletkezne élelmiszerhulladékunk, ajánljuk egy házi komposztáló beszerzését, amelyet szobanövényeink is meg fognak nekünk hálálni. Egy nagy hatással, azonban komolyabb elhatározással járó lépés az állati eredetű élelmiszerek kizárása, vagy legalábbis csökkentése a diétánkban. Az állattartás igen komoly környezeti terheléssel jár a bolygónkra, így már a hús- és tejtermékek fogyasztásának csökkentése is komoly pozitív hatásokkal járhat.

Fenntarthatóbb életvitel

Itt a legfontosabb szabály, hogy tényleg csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van, időnként érdemes aludni még egyet egy új tárgy beszerzése előtt, hogy elkerüljük az impulzusvásárlást. Ezt nem csak a bolygónk, de a pénztárcánk is megköszönheti nekünk! Amikor pedig vásárolunk, fontos, hogy igyekezzünk többször használatos vagy környezetbarát tárgyakat beszerezni az egyszer használatosok helyett. A műanyagok folyamatos kivezetése miatt sokszor már eleve rá vagyunk kényszerítve az újrahasználható dolgok beszerzésére, de mindig lehet egy lépéssel tovább menni, mint a méhviasszal bevont szendvicspapír vagy a bambusz fogkefe. Amennyiben már nem használunk egy tárgyat, de még más számára hasznos lehet, érdemes ezeket leadnunk egy Újrahasználati központban, ha pedig már ott vagyunk, körülnézhetünk magunk is, szintén a körforgásosság jegyében. Abban az esetben, ha mégis ki kell dobnunk valamit, fontos, hogy azt megfelelően tegyük, mivel sokszor a hulladéknak még értéke van és abból új alapanyagokat állíthatunk elő. Az energiafelhasználásunk csökkentése is lehet egy első lépés a fenntarthatóbb élet felé, gondolhatunk arra, hogy figyelünk a lámpák, vagy a különféle elektromos készülékek készenléti állapotának lekapcsolására is. Azonban ha nagyobb energiahatékonysági beruházásra gondolnánk, jelenleg nyitva van az aktuális állami pályázat lakásunk felújítására.

Az Európai Klímapaktum keretében pedig lehetőségünk van további fogadalmak megtételére is. Egy dedikált honlapunk csatlakozhatunk különféle kezdeményezésekhez életünk fenntarthatóbbá tétele érdekében. A kezdeményezéshez szakmai műhelyünk is csatlakozott; megfogadtuk, hogy szakmai utakra nem veszünk igénybe repülőgépeket, amennyiben az úticél elérhető alternatív közlekedési eszközökkel ésszerű időn belül.

Végül nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy fontos a hozzáállásunk is a fenntarthatósághoz, nem szabad, hogy a klímaváltozás miatt elveszítsük az optimizmusunkat a jövővel kapcsolatban. Láthatjuk, hogy magunk is tehetünk a klímaváltozás ellen, beszélhetünk róla ismerőseinkkel, lépéseket tehetünk a saját környezetünkben, önkénteskedhetünk. Időnként pedig az is segít, ha csak kicsit lelassítunk az életvitelünkben és többet megyünk a természetbe!

A fenti ötletekkel és javaslatokkal kíván a Green Policy Center szakmai műhely minden munkatársa egy fenntartható és élményekkel teli új évet minden kedves olvasónknak és partnerünknek!


Kapcsolódó bejegyzések

 

A COP27 eredményei és a klímakonferenciák jövője

A COP27 eredményei és a klímakonferenciák jövője

November 20-án vasárnap reggel valamivel 9 óra után, majdnem két nappal a tervezett befejezést követően véget ért az ENSZ 27. klímakonferenciája. A közvetlen eredmények áttekintésén túl érdemes az idén 30. évfordulóját ünneplő folyamat jövőjére is egy pillantást vetnünk. A Green Policy Center helyszínen tartózkodó kollégájának elemzése.

A sürgősség érzete a tárgyalótermeken kívül maradt – az egyiptomi klímakonferencia első hetének elemzése

A sürgősség érzete a tárgyalótermeken kívül maradt – az egyiptomi klímakonferencia első hetének elemzése

Szombat este valamivel éjfél előtt véget értek az Egyiptomban jelenleg is zajló ENSZ COP27 klímatárgyalások szakmai egyeztetései, átadva a lehetőséget a második héten érkező minisztereknek a politikai egyezségek meghozatalára. Bár sok előrelépést láthattunk és közeledtek a fejlett és fejlődő országok álláspontjai, még rengeteg munka áll a tárgyaló felek előtt a konferencia második hetében annak érdekében, hogy valódi eredményekről beszélhessünk Egyiptomban. A Green Policy Center helyszínen tartózkodó kollégájának gyorselemzése.

ENSZ klímakonferencia – Egyensúlykeresés a finanszírozás és az ambíció között

ENSZ klímakonferencia – Egyensúlykeresés a finanszírozás és az ambíció között

A héten kezdődik az ENSZ 27. éves éghajlatvédelmi klímakonferenciája, a COP27 Egyiptom elnökletével. Az „Afrikai COP”, ahogy a fejlődő országok illetik a konferenciát, komoly kihívások előtt áll: egyszerre kell növelnie a kibocsátás-csökkentési ambíciót, hogy tarthatók legyen az éghajlati célok és megőrizze a reménysugarat a kis szigetországoknak a túlélésre, valamint meg kell felelnie a fejlődő országok hatalmas pénzügyi elvárásainak is. Vajon sikerül-e az egyiptomi elnökségnek mindegyik fél számára elfogadható egyezségeket tető alá hoznia és milyen szerepe lesz mindezekben az Európai Uniónak?