Tippek fenntarthatóbb nyaraláshoz
07.27.2022
Szerző: Tibor Schaffhauser

Bár a klímaváltozás és az energiaár-válság miatt több országban is a vasútközlekedés támogatásával segíti polgárait a kormányzat, Magyarországon még várat magára egy hasonló kezdeményezés. Ennek ellenére mi is tudunk ügyelni arra, hogy fenntarthatóbb és klímabarátabb legyen az idei nyaralásunk. Ehhez az alábbi írásunkban igyekszünk pár tippet adni!


Annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb üvegházhatású gáz kibocsátásával utazhassunk, már a kezdetektől jól meg kell terveznünk a nyaralásunkat. Itt gondolhatunk a kiválasztott úticélra történő eljutásra, de a desztinációnak a környezetvédelem iránti felelőségvállalására is.

  • Utazás vonattal és busszal

A leginkább környezet- és klímaromboló utazási módnak a repülés számít. Így ezt lehetőség igyekezzünk elkerülni, különösen az olyan rövid távok esetén, amelyek más módon is komolyabb időveszteség nélkül, kényelmesen elérhetőek – pl. Bécs, München vagy Prága. Ha mégis repülőre ülünk, ma már vannak lehetőségek rá, hogy az út kibocsátását pl. az erdőtelepítés anyagi támogatásával ellensúlyozzuk.

Ezért igyekezzünk olyan nyaralóhelyet választani, amely vonattal vagy busszal könnyen megközelíthető. Természetesen fontos, hogy az utazás kényelmes legyen, mivel ideális esetben már ez is a nyaralásunk része. Szerencsére egyre több tipikus nyaralási úti cél érhető el közvetlenül, vagy kevés átszállással hazánkból. Ha tengerparti üdülőhelyre vágynánk, a MÁV már közvetlen vonatokat indít Szlovéniába és Horvátországba, illetve bécsi átszállással Olaszország is elérhető. Amennyiben a hegyek vonzanak, úgy Ausztriát és Svájcot is felvehetjük a listánkra, városnézés esetén pedig Berlin, Bukarest, Kolozsvár, Krakkó, Pozsony, Prága, Varsó mind könnyen elérhetők. Pontos menetrendek a MÁV nemzetközi utazással foglalkozó oldalán találhatók, illetve egyes buszos vállalkozások is indítanak külföldi járatokat.

Az utazás környezetbarát jellege szempontjából természetesen nem csak a választott jármű, hanem az utazás hossza is kulcsfontosságú. Már csak ebből a szempontból is ajánljuk mindenkinek hazánk szépségeinek felfedezését.

  • Használjuk a helyi tömegközlekedést

Ha tömegközlekedéssel érkeztünk és szeretnénk felfedezni a környéket, akkor igyekezzünk autóbérlés helyett a helyi közlekedést használni. Ideális esetben a kiválasztott üdülőhelyünkön vannak helyijáratos buszok vagy egyéb ingajáratok, amelyek a túrák kiindulópontjaihoz vagy más kirándulási célpontokhoz mennek. Sok esetben most már egyre több környéken tudunk sima vagy elektromos biciklit is bérelni, amelyet így nemcsak a kiránduláshoz használhatunk, hanem közlekedési eszközként is szolgálhat tartózkodásunk idejére.

Különösen költséghatékony és környezetbarát, ha az üdülőhely praktikus mobilitási kártyát kínál az ott éjszakázó vendégek számára. Ilyeneket gyakran találunk európai nagyvárosokban, mint Bécsben, Berlinben vagy Krakkóban de egyre több vidéki üdülőhelyen is elérhetők, mint például az osztrák Zell am See-Kaprun régióban. Az utóbbi esetben a kártya a régió összes közlekedési eszközére használható, így sok látványosságot tudunk környezetbarát módon bejárni.

  • Válasszon olyan szálláshelyet, amely fenntartható

Nyaraláskor különösen nagyra értékeljük a kényelmet a szálláshelyünkön, hiszen itt tudjuk kipihenni a sok napközbeni kalandot és felfedezést. Azonban ma már nem kell lemondanunk a kényelemről, ha környezetbarát módon szeretnénk utazni. Bár egyre több szállásadó és nagy hotellánc igyekszik magát zöldebbre festeni a valóságnál, szerencsére egyre több nemzetközi standard értékeli a szállásadókat és ad ki zöld minősítéseket.

Ezeket a minősítéseket sokszor nagyon alapos és hosszan tartó vizsgálatot követően adják ki, így ha olyan szálláshelyen szállunk meg, amely rendelkezik egy ilyen minősítéssel, nagyobb esélyünk van arra, hogy az valóban zöldebben működik. Ilyen nagy zöld minősítések a Green Globe, a Green Leaders, a Green Key, vagy a Green Seal. Természetesen, ha egy szálláshely nem rendelkezik egy ilyen minősítéssel, nem kell megijednünk és azonnal más szállás után néznünk, mivel sok kisebb szállásadó nem vág bele a hosszadalmas procedúrába. Ilyenkor, ha van lehetőségünk, érdemes megnézni, hogy az adott szálláshely helyi alapanyagokat használ-e a reggelihez, hogyan mos és környezetbarát takarítószereket használ-e.

  • Fogyasszunk helyi termékeket a nyaralás alatt

Bár sokak nehezen mondanak le a megszokott termékekről a reggelijüknél, vagy adott márkájú italokat szeretnek az esti vacsora mellé fogyasztani, ezeket lehet, hogy az adott szálláshelyre csak nagy karbonlábnyom mellett lehet elszállítani. Ha a nyaralásunk alatt figyelünk arra, hogy honnan származik az élelmiszer, hozzájárulhatunk, hogy jelentősen csökkentsük karbonlábnyomunkat. Számos fogadó és vendéglátó jól ismeri a regionális termékek minőségét és ennek megfelelően tájékoztatja vendégeit. Ez nemcsak az általános tudatosságot segíti elő, hanem a regionális gazdaságot is segíthetjük a helyi gazdáktól a pékig vagy borászig. Ezért a nyaralásunk során igyekezzünk helyi, regionális termékeket fogyasztani, mivel ezzel nem csak egészséges, frissen készített ételeket élvezhetünk, de támogathatjuk a helyi élelmiszertermelőket.

Európában egyre több helyen találkozhatunk a falusi- vagy agroturizmus fogalmával, ahol pont a helyi termelőknél közvetlenül kóstolhatunk termékeket, illetve tanulhatjuk meg, hogyan készülnek ételeink. Azzal pedig, hogy megismerjük, mennyi munka és odafigyelés kell adott ételeink megtermeléséhez, tudatosabb fogyasztókká válhatunk, csökkentve az élelmiszerpazarlást.

Ahogy a hétköznapok során, úgy a nyaralás alatt is érdemes odafigyelni a keletkező csomagolási hulladék mennyiségére. Az európai célpontok és más fejlett országok esetén a csapvíz ugyanúgy fogyasztható, ahogy itthon. Ha mégis keletkezik hulladék, szerencsére a szelektív gyűjtés egyre többfelé elérhető, utazás közben sem feledkezzünk meg róla!

A naptejek, szúnyogriasztók és hasonló kemikáliák kiválasztása során is igyekezzünk környezetbarát termékeket választani, így strandolás során jobban kíméljük a víz minőségét, ami különösen természetes vizek esetén fontos.

  • Utazzunk tudatosabban

Összességében ezzel a listával nem további feszültséget szeretnénk kelteni olvasóinkban, hogy még a nyaralásuk során sem lehet felhőtlenül pihenni és közben is folyamatosan az ökológiai lábnyomunkra kell figyelnünk, de egy kis tudatossággal máris jelentős eredményeket érhetünk el a turizmus fenntarthatóbbá tétele érdekében. Ezért is javasoljuk, hogy élvezzük bolygónk természeti értékeit, miközben törekszünk arra, hogy a jövőben mi és az elkövetkező generációk és gyönyörködhetünk bennük!


Kapcsolódó bejegyzések

 

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

Az európai és magyar sajtóban legutóbb a nemzeti parlamenti választások kapcsán olvashattunk többet Spanyolországról, azonban nem csak ez adhat okot érdeklődésre. Az ország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez magyar szempontból amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?

2040-es uniós klímacél: meddig terjed a globális méltányosság?

2040-es uniós klímacél: meddig terjed a globális méltányosság?

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Európai Tudományos Tanácsadó Testület 2023. június 15-én közzétette tanulmányát az EU előkészítés alatt álló 2040-es klímacéljára vonatkozóan, amelyben a még megengedhető globális kibocsátásokból való méltányos EU részesedésre hivatkozva a vártnál jóval erőteljesebb emisszió-csökkentési célra tettek javaslatot. Az alábbiakban a Green Policy Center szakmai gyorselemzése mutatja be az ajánlás tartalmát és jelentőségét.