ENSZ klímakonferencia – Egyensúlykeresés a finanszírozás és az ambíció között
10.31.2022
Szerző: Tibor Schaffhauser

A héten kezdődik az ENSZ 27. éves éghajlatvédelmi klímakonferenciája, a COP27 Egyiptom elnökletével. Az „Afrikai COP”, ahogy a fejlődő országok illetik a konferenciát, komoly kihívások előtt áll: egyszerre kell növelnie a kibocsátás-csökkentési ambíciót, hogy tarthatók legyen az éghajlati célok és megőrizze a reménysugarat a kis szigetországoknak a túlélésre, valamint meg kell felelnie a fejlődő országok hatalmas pénzügyi elvárásainak is. Vajon sikerül-e az egyiptomi elnökségnek mindegyik fél számára elfogadható egyezségeket tető alá hoznia és milyen szerepe lesz mindezekben az Európai Uniónak?


Bár mostanában leginkább az energiaár-válsággal vagyunk elfoglalva, a klímaváltozás okozta kihívásokat továbbra sem szabad elfelejtenünk. Ezért is érdemes most az egyiptomi Sarm es-Sejkre figyelnünk, ahova az ENSZ közel 200 országának küldöttjeit várják, hogy a következő két hétben a nemzetközi klímapolitikai legégetőbb kérdéseiről egyeztessenek. Égető kérdésből pedig akad bőven; idén már mindannyian a saját bőrünkön érezhettük a klímaváltozás negatív hatásait, elég csak a nyári aszályokra és erdőtüzekre gondolnunk, vagy az 1500 emberéletet követelő és 30 milliárd dollárnyi kárt okozó áradásokra Pakisztánban.

Az egyik legnagyobb visszhangot kiváltó téma a következő hetekben pont ezekkel, az úgynevezett Veszteségekkel és Károkkal lesz kapcsolatos. Az ENSZ éghajlatváltozási tudományos tanácsadó testülete, az IPCC szerint a klímaváltozás a jövőben 3,3-3,6 milliárd ember életét és megélhetését veszélyezteti. A klímaváltozás hatványozottan érinti a legszegényebb néprétegeket, mivel ők sokkal kevésbé tudnak annak negatív hatásaihoz alkalmazkodni; a fejlődő országok ezért is követelnek egy új pénzügyi alapot a klímaváltozás okozta károk megtérítésére. Mivel a fejlődő országok általában kevesebb üvegházhatású-gázt bocsájtanak ki, mégis érinti őket a klímaváltozás ezért a „klímaigazságosság” és a fejlett országok „történelmi felelőssége” miatt ezt az új alapot szerintük a fejlett országoknak kell forrással feltöltenie. Arról azonban, hogy mekkora összeg is lenne elegendő, megoszlanak a vélemények;

a számítások 1-1,8 billió és 5,6 billió dollár közti várható kárról szólnak 2050-ig.

Az Egyesült Államok, valamint az Európai Unió és tagállamai eddig elleneztük egy külön pénzügyi alap felállítását, attól tartva, hogy megalkotása esetén nem lesz később határa a fejlődő országok pénzügyi követeléseinek. A tárgyalásokon utaltunk arra is, hogy már van létező fóruma a témának az ENSZ alatti tárgyalások során, illetve vállaltuk, hogy évi 100 milliárd dollárt mozgósítunk a fejlődő országok klímavédelmi törekvéseinek támogatására. Mivel ezt a célt eddig még nem sikerült teljesítenünk, a fejlődő országok egyelőre bizalmatlanok a fejlettek irányába.

A bizalom visszaépítése miatt több európai tagállam már ajánlott fel forrásokat a Veszteségek és Károk kezelésére, valamint fejlett országokként vállaltuk, hogy megduplázzuk az alkalmazkodásra felajánlott forrásokat. Továbbá terveket dolgozunk ki a 100 milliárd dolláros cél elérésére, illetve megkezdtük a tárgyalásokat az új hosszú-távú klímafinanszírozási cél meghatározására is. Az EU és tagállamainak álláspontja szerint azonban az állami források önmagukban nem lesznek elegendők a klímaváltozás megfékezésére, ezért javasoljuk a tárgyalások megkezdését arról, hogyan lehet a globális pénzügyi folyamatokat is összhangba hozni a 2050-es klímasemlegességi célokkal. Az, hogy ez a téma napirendre kerül-e, vagy a fejlődő országok csak figyelemelterelésként tekintenek rá, még nyitott kérdés.

Ahogy az is, hogy a kis szigetországoknak mekkora esélyük van a túlélésre. Ha nem tudjuk a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5°C alatt tartani, úgy több ilyen ország is elmerülhet a tengerben, így számukra valóban élet-halál kérdése, hogy minél ambiciózusabb kibocsátás-csökkentés. Az elmúlt héten az ENSZ környezetvédelmi és az éghajlatváltozási szervezete is kiadta a maga helyzetértékelését arról, hogyan is állunk a klímaváltozás elleni harcban. Míg a tavalyi klímakonferenciát követően optimisták lehettünk az ott bejelentett új vállalások miatt, a legújabb elemzések szerint a megvalósítás tekintetében már egyáltalán nem állunk ilyen jól; a nagy kibocsátók közül csak az EU és az USA csökkentették a kibocsátásaikat, miközben azok globálisan új rekordot értek el. További aggodalomra adhat okot az is, hogy még ha a jelenlegi vállalások maradéktalanul teljesülnének, úgyis 2,8°C körüli melegedésre számíthatunk századunk végéig.

Az EU és tagállamai számára ezért is kiemelkedő jelentőségű a 2030-ig szóló kibocsátás-csökkentési munkaprogram alatti előrelépés a COP27 során, hogy minél hamarabb minél ambiciózusabb klímapolitikai lépéseket fogalmazzanak meg a világ országai. Ez nem csak a kis szigetországok túlélése miatt fontos, de ha kordában tudjuk tartani a klímaváltozást, úgy annak negatív hatásai kevesebb veszteséget és kárt okoznak, aminek megtérítésére pedig kevesebb forrást kell mobilizálnunk. Mint látjuk, minden mindennel összefügg, ezért is lesz nehéz helyzetben az egyiptomi COP elnökség a következő két hétben.

A tárgyalásokat a Green Policy Center szakértői a helyszínen kísérik végig támogatva az EU tárgyalóinak munkáját.


A cikkben szereplő képeket a Climate Outreach projekt bocsájtotta rendelkezésünkre.

Kapcsolódó bejegyzések

 

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

Az európai és magyar sajtóban legutóbb a nemzeti parlamenti választások kapcsán olvashattunk többet Spanyolországról, azonban nem csak ez adhat okot érdeklődésre. Az ország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez magyar szempontból amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?

2040-es uniós klímacél: meddig terjed a globális méltányosság?

2040-es uniós klímacél: meddig terjed a globális méltányosság?

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Európai Tudományos Tanácsadó Testület 2023. június 15-én közzétette tanulmányát az EU előkészítés alatt álló 2040-es klímacéljára vonatkozóan, amelyben a még megengedhető globális kibocsátásokból való méltányos EU részesedésre hivatkozva a vártnál jóval erőteljesebb emisszió-csökkentési célra tettek javaslatot. Az alábbiakban a Green Policy Center szakmai gyorselemzése mutatja be az ajánlás tartalmát és jelentőségét.