Net Zero Banking – új projekt a hazai bankszektor klímasemlegességre történő átállásának támogatására
09.26.2022
Szerző: Tibor Schaffhauser

Új projektet indít a Green Policy Center annak érdekében, hogy elősegítse a hazai bankok portfoliójának fokozatos klímasemlegessé tételét, mind a kínálati oldalon megismertetve a bankokat a klímasemleges bankolási lehetőségekkel, mind a keresleti oldalon a társadalmi tudatosság növelésével.


A világ országai 2015-ben fogadták el a Párizsi Megállapodást, amelyben elkötelezték magukat amellett, hogy a globális átlaghőmérséklet növekedését 1,5°C-ban korlátozzák, valamint, hogy társadalmaikat és gazdaságukat klímasemleges működésre állítsák át. Hazánk ezzel összhangban a régiónkban elsőként törvényben hirdette ki, hogy 2050-re Magyarország klímasemlegessé válik. Az ENSZ éghajlatváltozási tudományos testületének, az IPCC-nek a legutóbbi jelentése bemutatta, hogy minden szektorban elérhetők megoldások arra, hogy 2030-ra megfelezzük a kibocsátásokat a 2019-es szinthez képest, annak érdekében, hogy tartható legyen a 1,5°C-os hőmérsékleti cél, azonban kritikus a mihamarabbi cselekvés. A gazdasági és társadalom zöld átállásában a bankok szerepe alapvető fontosságú lehet a fenntartható és zöld finanszírozás biztosításával.

Magyarországon az EU Fenntartható Pénzügyi Cselekvési Tervének és a Magyar Nemzeti Bank zöld pénzügyi programjának köszönhetően a zöld finanszírozás területén jelentős fejlődés ment végbe a bankok körében az elmúlt években. Úgy tűnik azonban, hogy az ilyen zöld pénzügyi tevékenységek jellemzően nincsenek összehangolva tudatos klímasemlegességi célokkal, és a klímasemleges bankolás fogalma hiányzik a szakmai gondolkodásból.

A net zero banking (klímasemleges bankolás) lényege értelemszerűen a finanszírozott üvegházhatású gáz-emissziók 2050-re való nettó nullázása, vagyis a kibocsátások és elnyelések egyensúlyba hozása.

Másrészt az aktuális energiaár-válság miatt kiemelten fontos a zöld szempontok napirenden tartása mind a bankszektorban, mind a lakosság körében, hogy a stratégiai és üzleti döntések ne nélkülözzék a hosszabb távú, zöld szempontokat. A projekt ezen tevékenyen kíván változtatni mind a kínálati, mind a keresleti oldalon, melynek során bankokat, ügyfeleket és döntéshozókat céloz meg különféle figyelemfelkeltő és tudatosságformáló tevékenységek segítségével.

2022 augusztusában, a Green Policy Center gondozásában indult Net Zero Banking elnevezésű projekt a következő egy év során különféle akciókkal igyekszik növelni mind a bankszektor, mind a lakosság tudatosságát a klímasemleges bankolás területén. A projektben klímapolitikai és pénzügyi szakemberek egyaránt tevékenyen részt vesznek lefedve a fenntartható pénzügyek több aspektusát is.

A projekt során felmérésre kerül a magyarországi bankszektor jelenlegi helyzete a zöld pénzügyek területén, a bankszektor szereplőivel készített interjúk segítségével pedig a különféle banki stratégiák, megfontolások is elemzésre kerülnek. Ezt követően, reagálva a hazai bankszektor előtt álló kihívásokra, a projektcsapat egy klímasemleges bankolási kézikönyv elkészítésével segíti a hazai bankokat gyakorlati tanácsokkal. Ezzel párhuzamosan a projekt során különféle tudatosságformáló rendezvények, előadások és cikkek is igyekeznek megismertetni mind a bankszektort, mind a lakosságot a klímasemleges bankolás fogalmával és lehetőségeivel.

Amennyiben további információkat szeretnének megtudni a projekttel kapcsolatban, a projektcsapat tagjaival az alábbi elérhetőségeken tudnak kapcsolatba lépni:


Gyura Gábor

fenntartható pénzügyek és ESG tanácsadó

gabor.gyura@un.org

Schaffhauser Tibor

senior klímapolitikai tanácsadó, nemzetközi és uniós klímapolitika, zöld finanszírozás, körforgásos gazdaság

tibor.schaffhauser@greenpolicycenter.com

Fejes Tibor

fenntartható pénzügyi tanácsadó, klímakockázati szakértő, bankfelügyelő, közgazdász

tibor.fejes@greenpolicycenter.com


Kapcsolódó bejegyzések

 

Zöldrefestés a bankszektorban – mire figyeljünk, hogy valóban zöld termékeket válasszunk

Zöldrefestés a bankszektorban – mire figyeljünk, hogy valóban zöld termékeket válasszunk

A globális Párizsi Klíma Megállapodás elfogadását, valamint a koronavírus-járványt követő gazdasági fellendülés során egyre több pénzintézet jelent be környezeti célokat és mutat be zöld, vagy legalábbis annak titulált termékeket, szolgáltatásokat. Azonban nem minden arany – ebben az esetben zöld – ami fénylik. Ezért annak jártunk utána, hogy mik a piaci trendek ezügyben és mire figyeljünk, hogy elkerüljük a zöldrefestést?

Karbonsemlegesség az ingatlanhiteleknél: elindult a „lehetetlen küldetés”

Karbonsemlegesség az ingatlanhiteleknél: elindult a „lehetetlen küldetés”

Rendszeresen felmerül mind Európában, mind hazánkban a hatalmas klímasemlegességi kihívás az épületek kapcsán. Energiafogyasztásuk miatt kimagasló, a teljes magyar üvegházhatású gázkibocsátás közel 40 százaléka kapcsolódik az ingatlanokhoz, és bár ennek leszorításához már ma is adott a technológia, mindeddig még csak közeledni sem tudtunk a szükséges beruházási volumen eléréséhez. A „megmentő” szerepet egyre többen részben itt is a bankokra osztanák; a Green Policy Center cikksorozatának harmadik, befejező részében a talán legnehezebb „terepen”, lakó- és kereskedelmi ingatlanhitelek terén tekintjük át a banki klímasemlegességi célokat és terveket.