Így vagy úgy mindenkinek ki kell vennie a részét a zöld átállásból, de ha minden így maradna, az még drágább lenne
02.14.2022
Szerző: Fanni Nyírő

A Magyar Kormány ragaszkodik ahhoz, hogy a családok energia- és élelmiszerköltségei ne emelkedjenek a zöld átállás során. Ez valóban ideális lenne, hiszen így nem csak a lakossági terhek növekedését lehetne megelőzni, hanem a klímasemlegességi átmenet társadalmi támogatottsága is biztosabb lenne. Azonban figyelembe kell vennünk, hogy hiába nem fizetnének közvetlenül a háztartások a zöld átállásért, más költségek szükségszerű növekedése miatt közvetetten nem maradnának ki belőle. Ha viszont „semmit sem teszünk”, az biztosan a legdrágább lenne.


A kormány tavaly elfogadott hosszú távú klímastratégiája, a Nemzeti Tiszta Fejlődési Stratégia hangsúlyozza, hogy a zöld átmenet költségeinek nagy részét a legnagyobb szennyező vállalatoknak kell kifizetniük. A Nemzeti Energia és Klímaterv (NEKT) pedig a legfontosabb célkitűzései között említi a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartását, amelyet a Kormány is hangsúlyozott, különösen a most is zajló energiaár-válság során. Valóban az lenne az ideális, ha a háztartásokra nem hárulna többletteher a klímasemlegesség elérésének folyamatában. Azonban érdemes kitérni arra, hogy mekkora többletköltséget jelent az, ha a magyar lakosság egyáltalán nem érezné meg az áremelkedést a klímasemlegesség elérése miatt.

A sokat vitatott Fit for 55, az EU klímasemlegesség elérését segítő javaslatcsomagja leginkább a szén-dioxid kibocsátást szabályozó kvótakereskedelmi rendszer (EU ETS) kiterjesztésén keresztül érintené a családok mindennapjait. A rendszert az épületekre és a közlekedésre is kiterjesztenék, mivel ezek a szektorok jelentősen hozzájárulnak az üvegházhatású gázkibocsátáshoz. A javaslatcsomag még nem került elfogadásra, és több alternatíva is létezik az átalakítására, amelyről mi is írtunk. A jelenleg asztalon lévő EU Bizottsági javaslat alapján, a Polish Economic Institute becslései szerint 2030-ban átlagosan évi 63 ezer forinttal nőne egy európai háztartás energiával kapcsolatos kiadása, beleértve a fűtést, a hűtést és a közlekedést. Ez a növekedés 2035-ben 76 ezer, 2040-ben pedig 87 ezer forint lesz.

Érdemes összevetni ezt a költségnövekedést a magyar rezsicsökkentés eredményeivel. Arról, hogy pontosan mennyi megtakarítást jelent egy háztartásnak az intézkedés, erősen megoszlanak a vélemények. A Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) szerint a rezsicsökkentés közel 600 milliárd forintot spórolt a háztartásoknak 2013 és 2017 között. Ennek alapján egy átlagos háztartást évente 23 ezer forinttal kevesebb energiaköltség terhelt az intézkedésnek köszönhetően. A Századvég számításai szerint a Rezsitörvény bevezetése óta havi 6 ezer forintot spórolt egy átlagos magyar család, azaz évi 72 ezer forintot. A Portfolio számításai is ehhez állnak legközelebb a veszteség oldalról megközelítve – évi 400-450 milliárdosra becsülték az MVM veszteségét, ami a rezsicsökkentés által érintett háztartásokra leosztva évi 78 ezer forint. A Miniszterelnöki Kabinetiroda viszont évi 400 ezer forintos megtakarításról beszél.

Ezek a becslések nagyságrendileg eltérnek egymástól, a háttérszámítások pedig nem minden esetben elérhetőek. Azonban az alábbi grafikonon látszik, hogy ha a legalacsonyabb rezsimegtakarítást számító becslést vesszük alapul, akkor a rezsicsökkentéshez képest háztartásonként közel háromszor nagyobb terhet kell majd átvállalnia az energiaszolgáltatóknak 2030-ban. A közepes becslésnél 0,88 ez a szorzó, a legnagyobb becslésnél pedig 0,16. Vagyis háztartásonként ennyivel fog többe kerülni az energiaszolgáltatóknak a költségnövekedés kompenzálása a rezsicsökkentéshez viszonyítva.

A grafikonról az is leolvasható, hogy a költségnövekedés várhatóan fokozatos és viszonylag alacsony mértékű lesz, különösen a Századvég és a Miniszterelnöki Kabinetiroda becsléseit alapul véve. Ez lehetőséget ad az államnak és az energiaszolgáltatóknak is a felkészülésre. Azonban valószínű, hogy a háztartások előbb vagy utóbb meg fogják érezni a költségnövekedést. Mert ha nem is kell magasabb árat fizetniük az energiáért, a szükségszerűen megemelkedő adókon vagy árucikkek drágulásán keresztül kevés az esélye annak, hogy érintetlenek maradhatnak az átállásban.

A másik oldalon viszont ha lakosság a jelenlegi konstrukció mellett fizetne a zöld átállásért, akkor nehezebb helyzetbe kerülne rövid távon. Ennek oka, hogy az energiahatékony beruházások (különösen hazánkban) valószínűleg nem fognak tudni kellően gyorsan megvalósulni ahhoz, hogy kompenzálják az új ETS-ből következő áremelkedést a megtakarítások növelése által. Az energiafogyasztás visszafogása sem csökkentené kellő mértékben a lakossági oldalon az energiaköltségeket, mert alapvető szükséglet a mindennapok során. Szakértők szerint a földgáz ára 30%-kal lesz magasabb 2030-ban, ennek hatására pedig a fogyasztás csökkentése alig több, mint 8%-kal fogná vissza a kiadásokat. Ezáltal a fűtési kiadások várhatóan még mindig nettó 22%-kal lesznek magasabbak.

Akár energiakiadásokon, akár adókon vagy más termékek drágulásán keresztül fizetnek majd többet a háztartások, nem fognak tudni kimaradni a zöld átállásból. Hosszabb távon viszont az energiahatékonysági beruházások és a szociális alapú támogatások megfelelő intézkedések mellett képesek lehetnek kompenzálni az árnövekedést a lakosság számára. Emellett számos lehetőség van arra is, hogy az ETS kibővítésének meglévő konstrukcióján alakítsanak olyan módon, hogy az a lakosságnak és különösen a sérülékeny háztartásoknak a lehető legjobb legyen (vagy a lehető legkevésbé rossz).

Azonban valószínű, hogy ha az ETS kibővítése egyáltalán nem valósul meg, az többe fog kerülni nekünk, mint ha megvalósul. Az ETS járul hozzá az EU-ban az egyik legjelentősebben a kibocsátások csökkentéséhez – eddig évi 2,2%-kal csökkentette azt, amit a tervek 4,2%-ra emelnének. Nem készült külön felmérés az EU-ra vonatkozóan arra, hogy mennyibe kerülne, ha nem valósulna meg a klímasemlegesség 2050-re. Ugyanakkor az Oxfam tanulmánya szerint a G7 országai évente átlagosan a GDP 8,5%-át veszítenék el 2050-ig, ha nem valósítanak meg ambiciózusabb intézkedéseket a klímaváltozás kezelésére, ami jelzésértékű az EU számára is.

Ezért ha azt vizsgáljuk, hogy mennyibe fog kerülni az átállás a lakosság, az energiaszolgáltatók vagy az állam számára, figyelembe kell vennünk az alternatív költségeket is. Vagyis azt, hogy mennyibe kerülne, ha egyáltalán nem tennénk semmit az átállás érdekében, és a jelenlegi szakpolitikáknak megfelelően cselekednénk a következő évtizedekben is. Különösen annak fényében, hogy a klímasemlegesség elérése hosszabb távon több pozitívummal jár, mint negatívummal a költségek szintjén is. Ha ezen az úton haladunk, akkor a kezdeti nehézségeken túllendülve képesek lehetünk jobb helyzetbe hozni a gazdaságot és a lakosságot, többek között a kevesebb természeti katasztrófa okozta kárral, vagy az egészségügyi rendszer tehermentesítésével.

Az EU egyedül nem tudja befolyásolni a klímaváltozás lefolyását, de fontos része a megoldásnak. Ezért mindenkinek a tőle telhető legtöbbet kell megtennie, csak így várhatjuk el másoktól is, hogy cselekedjenek. Szóval elsősorban talán nem is azt a kérdést kell feltennünk, hogy legyen-e rezsicsökkentés, vagy hogy ki fizessen az átállásért, hanem azt, hogy a folyamat során hogyan lehetne leginkább segíteni a háztartásokon, különös tekintettel azokra, akik eleve sérülékeny helyzetben vannak.


Arról, hogy ki fizesse az ambiciózus klímapolitika költségeit a Green Policy Center zöld választási vitasorozatának első eseményén hallhatunk többet olyan szakértők részvételével, mint Fazekas Dóra, a Cambridge Econometrics budapesti irodájának ügyvezetője; Büttl Ferenc, a Megújuló Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke; valamint Aszódi Attila, BME TTK Nukleáris Technikai Intézet egyetemi tanára. A vitára február 16-án délután 5 órakor a Kossuth Klubban kerül sor.


Kapcsolódó bejegyzések

 

Magyarország Első Klímaalkalmazkodási Előrehaladási Jelentése

Magyarország Első Klímaalkalmazkodási Előrehaladási Jelentése

„A kibocsátás-csökkentéssel ellentétben az alkalmazkodás szinte kizárólag a saját érdekünk, más országok javát csak közvetve szolgálja. Ennek megfelelően senki sem fogja rajtunk „számonkérni”, ha elmulasztjuk a szükséges intézkedéseket, viszont a következmények minket sújtanak.” – nyit a Green Policy Center új jelentése, amelyben az elérhető nemzeti és helyi stratégiák, különféle adatok elemzésével grafikus formában igyekszik helyzetképet adni a hazánkat negatívan érintő klímaváltozási hatásokról.

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

Az európai és magyar sajtóban legutóbb a nemzeti parlamenti választások kapcsán olvashattunk többet Spanyolországról, azonban nem csak ez adhat okot érdeklődésre. Az ország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez magyar szempontból amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?