Hány éve volt utoljára fehér karácsony, és mit tehetek én, hogy a jövőben még legyen?
09.30.2022
Szerző: Koczóh Levente András

A sajtóban rengeteget hallani a változó éghajlatról, viharokról, erdőtüzekről, sőt az elmúlt években a saját bőrünkön is megtapasztalhattuk a gyakorlati hatásait például az idei nyári aszály alkalmával. A Green Policy Center új projektjével segíti a cselekvést.


Emlékszik még valaki arra, hogy mikor fordult elő utoljára fehér karácsony?

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elemzése szerint Budapesten, 2012. óta egyszer sem fordult elő, hogy karácsony három napja közül bármelyiken is lett volna hótakaró. Pécsen 2011-ig, Debrecenben és Szegeden 2010-ig, Szombathelyen még régebbre kell visszamenni az időben az utolsó ilyen eseményig. A középhegységekben ugyan több hó esett, de a gyakoriság és a hóvastagság is csökkent.

Ahogy melegszik az éghajlat, egyre kevesebb esélyünk van arra, hogy a gyerekek lássanak még olyan karácsonyt, mint amilyet akár az ezredforduló környékén láttunk. Még ha a magas rezsiárak miatt sokan örülnének is egy enyhe idei télnek, mégis jó lenne, ha a jelenlegi energiaválságot úgy tudnánk megoldani, hogy közben nem rontunk, hanem javítunk a hosszú távú kilátásainkon.

De mit tehetek én, mint egyén, a saját mindennapi életemben az éghajlatváltozás megfékezéséért a szelektív hulladékgyűjtésen túl?

Van-e egyáltalán feladatom, felelősségem, lehetőségem bármit is tenni? Milyen egyéni vagy közös beruházások segítenének ebben, főleg úgy, hogy közben a rezsi- és üzemanyagköltségen is spóroljak?

Mit tehet egy önkormányzat, illetve a településen lévő vállalatok, miközben a klímaváltozás és a magas energiaköltségek egyszerre sanyargatják őket? Vannak-e elérhető pályázati források, hitelek?

Ha pedig egyedül nem megy, kivel tudok összefogni ahhoz, hogy közösen találjunk megoldást?

Ezen kérdések megválaszolásában próbál segítséget nyújtani a Green Policy Center legújabb projektje, mind a lakossági csoportok, mind az önkormányzati (és rajtuk keresztül a vállalati) szegmens számára.

A projekt célja, hogy megosszuk a tudásunkat a klímaváltozásról és az ellene tehető konkrét lépésekről, mind a mindennapi életben, mind a beruházások szintjén. Bár magunk is aktívan szervezzük előadásainkat, emellett várjuk civil szervezetek, önkormányzatok, közintézmények jelentkezését a levente.koczoh@greenpolicycenter.com e-mail címen, akik szívesen fogadnának bennünket egy ingyenes, nagyjából egy órás interaktív program keretében!

Kapcsolódó bejegyzések

 

A sürgősség érzete a tárgyalótermeken kívül maradt – az egyiptomi klímakonferencia első hetének elemzése

A sürgősség érzete a tárgyalótermeken kívül maradt – az egyiptomi klímakonferencia első hetének elemzése

Szombat este valamivel éjfél előtt véget értek az Egyiptomban jelenleg is zajló ENSZ COP27 klímatárgyalások szakmai egyeztetései, átadva a lehetőséget a második héten érkező minisztereknek a politikai egyezségek meghozatalára. Bár sok előrelépést láthattunk és közeledtek a fejlett és fejlődő országok álláspontjai, még rengeteg munka áll a tárgyaló felek előtt a konferencia második hetében annak érdekében, hogy valódi eredményekről beszélhessünk Egyiptomban. A Green Policy Center helyszínen tartózkodó kollégájának gyorselemzése.

ENSZ klímakonferencia – Egyensúlykeresés a finanszírozás és az ambíció között

ENSZ klímakonferencia – Egyensúlykeresés a finanszírozás és az ambíció között

A héten kezdődik az ENSZ 27. éves éghajlatvédelmi klímakonferenciája, a COP27 Egyiptom elnökletével. Az „Afrikai COP”, ahogy a fejlődő országok illetik a konferenciát, komoly kihívások előtt áll: egyszerre kell növelnie a kibocsátás-csökkentési ambíciót, hogy tarthatók legyen az éghajlati célok és megőrizze a reménysugarat a kis szigetországoknak a túlélésre, valamint meg kell felelnie a fejlődő országok hatalmas pénzügyi elvárásainak is. Vajon sikerül-e az egyiptomi elnökségnek mindegyik fél számára elfogadható egyezségeket tető alá hoznia és milyen szerepe lesz mindezekben az Európai Uniónak?

Uniós vészhelyzeti energiaintézkedések – előremutató, de pusztán átmeneti megoldások egy strukturális problémára

Uniós vészhelyzeti energiaintézkedések – előremutató, de pusztán átmeneti megoldások egy strukturális problémára

Az Európai Unió tagállamainak energiaminiszterei egy többpontos intézkedéscsomagot fogadtak el az energiaár-válság tüneteinek kezelésére. Ebben maximalizálták az energiacégek profitját, újraosztva az extra bevételeket és kötelező fogyasztás-csökkentés előírva a tagállamoknak. A Green Policy Center álláspontja szerint bár a lépések előremutatók, a közös energiapiac kihívásait csak rövidtávon kezelik. Gyorselemzés az energiaminiszterek szeptember 30-ai rendkívüli tanácsülésének eredményeiről.