Globális problémákra globális együttműködés nemzetállami és regionális válaszokra építve – gondolataink Ferenc pápa harmadik enciklikájával összefüggésben
10.14.2020
Szerző: Green Policy Center

Október 3-án, Assisiben írta alá Ferenc pápa harmadik, „Mindannyian testvérek” (olaszul Fratelli Tutti) című enciklikáját, amiben gyors nemzetközi együttműködést sürget és célja világméretű társadalmi barátság kialakítása a Covid-19 járvány közepette. Alább olvashatók a Green Policy Center gondolatai az enciklikáról.

A 8 fejezetből álló dokumentum egyik kiemelkedő üzenete, hogy a COVID-19-járvány időszaka is rávilágított, az emberi testvériség, szolidaritás és a teremtett világ gondozása vezethet el a békéhez és fejlődéshez. Az enciklika számba veszi a kihívásokat és radikális lépésekre ösztönöz a bezárkózó világban. Külön kiemeli a közjó iránti közönyt és a leselejtezés problémáját, amiben nem csupán ételt és tárgyakat dobunk ki, de a Szentatya szavai szerint embereket is. A kiközösítés, magányba kényszerítés pedig hatalmas károkat okoz. Ezekre alapozva a pápa ösztönöz a személyes érdekeken és előítéleteken való túllépésre, nyitottságra, a szeretetvezérelt, mások javát kereső viselkedésre és a társadalmi integrációra, valamint a kultúrák közötti párbeszédre a „rövidlátó, szélsőséges, sértődött és agresszív” nacionalizmushoz képest. A világgazdaságról szólva a Szentatya a munka védelmét szem előtt tartó, olyan megközelítést sürget, ami figyelembe veszi, hogy a szabadpiaci logika, a piac önmagában nem old meg minden problémát, különösen nem oldja meg az egyenlőtlenséget. Egy proaktív gazdaságpolitikára sarkall, ami az üzleti kreativitást és a produktív sokszínűséget támogatja és az emberi méltóságot helyezi a középpontba.

A Green Policy Center munkatársaiként mi is hisszük, hogy a társadalmi párbeszéd, az előítéleteken túllépő nyitottság elengedhetetlenül fontos. Úgy véljük, hogy az éghajlatváltozás által támasztott kihívásokra is globális cselekvéssel adható eredményes válasz, ami ugyanakkor nemzetállami és regionális válaszok összességének eredménye. Ezzel összhangban szakmai műhelyünk egy tanulmány publikálását tervezi a hónap folyamán. A világjárvány közepette kiemelten fontosnak tartjuk az együttműködést, a pápai gondolatokkal összhangban a munka védelmét. Úgy gondoljuk, a szolidaritás és kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd elengedhetetlen annak érdekében, hogy a 2050-es klímasemlegesség valósággá váljon. Ezzel összhangban indította útjára szakmai műhelyünk 2020. szeptemberében tanulmánysorozatát, amely célja a társadalmi párbeszéd ösztönzése az említett cél elérése érdekében.

Hatékony klímapolitika azt támogató külkereskedelempolitikával érhető el, így egyetértünk abban is, hogy a gazdaságnak a társadalmi jóllétet kell szolgálnia fenntartható módon, a környezetvédelem szempontjait is a lehető legnagyobb mértékben szem előtt tartva. Ehhez pedig a jelenlegi piaci működés reformjára is mindenképp szükség van, ami magában foglalja a hagyományos, szennyező ágazatok helyett a jövő zöld ágazataiba történő befektetést, a körforgásos gazdaságra történő átállás és a digitalizáció fokozását és a fenntarthatóbb, egészségesebb életmódra történő mielőbbi átállást. Ehhez jó kiindulási alapot adhat a nemrég bemutatott Európai Zöld Megállapodás, azonban fontos, hogy a célok megfelelő forrásokkal és arányos teherviseléssel, szolidáris megközelítéssel társuljanak a társadalmilag igazságos átmenet megvalósítása érdekében.

Kapcsolódó bejegyzések

 

Zöld lámpa az ambiciózusabb uniós klímapolitikai lépések előtt – Az EU Környezetvédelmi Tanácsa támogatta a Fit for 55 csomag elemeit

Zöld lámpa az ambiciózusabb uniós klímapolitikai lépések előtt – Az EU Környezetvédelmi Tanácsa támogatta a Fit for 55 csomag elemeit

Majdnem egy éves tárgyalásokat követően a tagállamok környezet- és klímavédelemért felelős minisztereit tömörítő Tanácsa megállapodott az unió új klímavédelmi céljainak konkrét megvalósítását tartalmazó Fit for 55 csomag számos eleméről. Nagy eredmény ez a francia soros elnökségnek és nagy megkönnyebbülés az EU soros elnökségét pénteken átvevő Csehország számára. A magyar kormány azonban korábbi tárgyalási álláspontjához képest nem igazán lehet elégedett. A Green Policy Center gyorselemzése.

Szakmai egyeztetések politikai mellékízzel – az ENSZ 2022-es időközi klímakonferenciájának értékelése

Szakmai egyeztetések politikai mellékízzel – az ENSZ 2022-es időközi klímakonferenciájának értékelése

Bár a júniusban zajló ENSZ időközi klímakonferenciája szakmai szinten zajlott, a tárgyaló felek nem tudták megkerülni a nagy politikai kérdéseket a kibocsátás-csökkentés, finanszírozás és a veszteségek és károk témáiban. Így bár komoly viták zajlottak, az ősz során magasabb sebességre kell kapcsolnia a tárgyalásoknak, annak érdekében, hogy reagálni tudjanak a klímaváltozás által megkívánt sürgősséggel. A Green Policy Center helyszíni elemzése.

Mi lesz a jövője az európai klímapolitikának az európai parlamenti szavazás után?

Mi lesz a jövője az európai klímapolitikának az európai parlamenti szavazás után?

Az Európai Parlament június 8-i szavazásán támogatta az új benzin- és dízelmeghajtású személygépjárművek és kisteherautók forgalomba helyezésének 2035-ös megszüntetését, ugyanakkor a testület több kulcsfontosságú klímapolitikai jogszabály-módosítást leszavazott, így ezekről tovább folynak a tárgyalások – ilyen például az épületek és a közúti közlekedés kibocsátásaira terhelni tervezett új költség. A Green Policy Center szerint mindez nem jelenti azt, hogy az Európai Bizottság tavaly júliusi klíma-javaslatcsomagja egészében megbukott volna, azonban a képviselőknek másmilyen eszközökben kellene gondolkodniuk a klímaváltozás elleni fellépés széleskörű társadalmi támogatottsága érdekében. Cikkünkben magyar szempontból értékeljük a friss fejleményeket.