Beszélgetésünk a Fenntarthatósági 1×1 podcast műsorban
12.16.2020
Szerző: Tibor Schaffhauser

A Fenntarthatósági 1×1 podcast második adásában szakmai műhelyünk a fenntartható fejlődésről beszélgettek a V4 államaiban a műsor házigazdájával és meghívott vendégeivel.


Hogyan értékelik a különböző szektorok képviselői Magyarország, illetve a V4 régió helyzetét az EU nyugati feléhez képest a fenntartható fejlőés felé vezető úton betöltött jelenlegi pozícióját illetően? Mely SDG-k képezik a legfőbb prioritást Magyarország, illetve általánosságban a régió számára? Milyen mértékű kooperáció figyelhető meg a területen a V4 kormányai között a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos kezdeményezések, programok vonatkozásában?

Bartuszek Lilla, a Fenntarthatósági 1×1 második adásában a V4 régió országainak helyzetét elemezte szakértő vendégeivel, köztük szakmai műhelyünk munkatársaival a fenntartható fejlődés kérdéskörén keresztül. A podcast alább hallgatható meg.


Kapcsolódó bejegyzések

 

A padlásfödém-szigetelés lenne a legelőnyösebb otthonfelújítási lépés?

A padlásfödém-szigetelés lenne a legelőnyösebb otthonfelújítási lépés?

Az elmúlt hetekben több meglepő hír is bejárta a sajtót az épületek energetikai felújítására tárgyában. Egyesek ingyenesen vagy igen kedvező áron kínálnak padlásfödém-szigetelést, amely elég energiamegtakarítást hozhat ahhoz, hogy a ház az átlagfogyasztás alá kerüljön. Eközben elindult a várva várt Otthonfelújítási Program, de egyelőre a várakozásoknál lassabban gyűlnek a pályázatok. Mindez ismét ráirányította a figyelmet az épületszektor energia- és klímapolitikai jelentőségére és a megfelelően tervezett beavatkozások fontosságára. Az alábbiakban e híreket járjuk körül.

Magyarország 2023. évi előzetes ÜHG kibocsátási adatainak értékelése

Magyarország 2023. évi előzetes ÜHG kibocsátási adatainak értékelése

A Kormány a múlt héten adott ki közleményt a magyar klímacélok legfontosabb mutatójának, a magyar üvegházhatású gáz (ÜHG) kibocsátásnak a tavalyi évre vonatkozó előzetes adatait. Ebben az Energiaügyi Minisztérium azt jelezte, hogy „Magyarország már tavaly elérte 2030-as klímapolitikai célját” azáltal, hogy az előzetes adatok szerint 1990-hez képest 2023-ra már 43%-kal csökkentek a bruttó ÜHG kibocsátások, egy év alatt 9,5%-os mérséklődés mellett. 2022 után tehát egy újabb erős csökkenéssel jellemezhető évről beszélhetünk. Annak érdekében, hogy a számok mögötti teljes kép látható legyen, a Green Policy Center az alábbi megjegyzéseket teszi a bejelentéshez.