Mit tesznek a határon túli magyarok a zöldebb és fenntarthatóbb jövőért?
05.09.2022
Szerző: Fanni Nyírő

Egyre többet hallhatunk olyan hazai jógyakorlatokról és szervezetekről, amelyek a klímaváltozás ellen, a fenntarthatóságért küzdenek. Azonban a határon túlon működő magyar zöld szervezetek munkája szinte egyáltalán nem ismert itthon. Így született meg a Green Policy Center zöld szakmai műhely részéről az ötlet, hogy podcastjában, a Klíma – Zöldpolitikai Perceken belül külön minisorozatot szenteljen nekik.


A több, mint egy éve működő podcastunkban számos témát érintettünk már a magyar Kormány és belföldi szervezetek klímasemlegességi törekvéseiről a zöld pénzügyeken át az energiaár-válság kezeléséig. Emellett a Green Policy Centernél törekszünk arra, hogy olyan hangoknak is teret adjunk, amelyek kevésbé tudnak vagy szoktak érvényesülni. Ebben a szellemiségben indítottuk el a Mária Rádióval együttműködésben a “Klímabajnokok” című podcast sorozatunkat, amelyben olyan hazai jógyakorlatokat mutatunk be, amelyek hatékonyan és kézzelfoghatóan reagálnak a klímaváltozásra.

A különféle hazai zöld jógyakorlatok bemutatását kiemelten fontosnak tartjuk, mert itthon még mindig kevésbé ismertek, miközben erős pozitív üzenetet hordoznak és kézzelfogható megoldásokat kínálnak a klímaváltozás okozta kihívások kezelésére. Így fogalmazódott meg az az ötlet, hogy külhoni magyar zöld szervezetek munkásságának is hangot adjunk, mert úgy éreztük, hogy róluk még kevesebb szó esik a hazai közvéleményben. Ez adta az alapot a Külhoni magyar zöldszervezetek minisorozatunk elindításához.

Elsőként egyik partnerünket, a Fenntarthatóbb Felvidékért Mozgalmat kértük fel interjúra a minisorozatban. A Mozgalom alapítója, Pék Pál a beszélgetés során elmondta, hogy a felvidéki magyarok előtt álló, nagyrészt történelmi gyökerű kihívások hogyan függenek össze a fenntarthatósággal. A beszélgetésből az is kiderül, hogy ezek mellett a kihívások mellett a Mozgalom hogyan igyekszik hozzájárulni egy fenntarthatóbb Felvidék kialakításához.

A minisorozat második részében, a Vajdaságba látogatunk el egy hétezer fős településre, Csantavérre. Itt két környezeti neveléssel illetve környezetvédelemmel foglalkozó szervezetet ismerhetünk meg. Kovács Pécskai Emese, az Ökokarma Egyesület társalapítója és Varjú Tihamér, a Varjúfészek Környezet és Közösségfejlesztő Egyesület alapítója a természet megóvása mellett nagy hangsúlyt fektet a helyi közösség erősítésére. Illetve mindkét beszélgetőpartnerünk kiemelte, hogy természetvédelmi munkájuk során igyekeznek a fiatalokat is segíteni abban, hogy ne kelljen teljesen elhagyniuk szülőfalujukat, és tudják biztosítani a megélhetésüket Csantavéren is. A beszélgetés májusban lesz elérhető a honlapunkon.

Harmadik adásunkban erdélyi környezetvédő szervezeteket szólaltatunk meg, amelyhez ezúton is köszönjük a segítséget a Marosvásárhelyi Rádió munkatársainak, akiknek a műsorában mi is járhattunk korábban. Amennyiben ismer további külhoni magyar környezetvédelemmel és/vagy fenntarthatósággal foglalkozó szervezetet, szívesen fogadjuk! Ehhez az info@greenpolicycenter.com email címen tud velünk kapcsolatba lépni.


Kapcsolódó bejegyzések