Javaslatcsomag a 2030-as klímacélok eléréséhez
01.25.2023
Szerző: Koczóh Levente András

A MIRROR projekt célja, hogy tényeken és hatásvizsgálaton alapuló szakpolitikai javaslatokat dolgozzon ki a klímapolitika területén, tagállamonként, illetve hogy bemutassa ezeket a kormányzati döntéshozók és a társadalom számára. Alább projekt keretében készült szakpolitikai javaslataink érhetők el.


A Green Policy Center elemzést készített a formálódó uniós klíma- és energiapolitikai szabályozás Magyarországra gyakorolt hatásairól. Ezután javaslatokat tett az épületek; a közlekedés; a hulladékgazdálkodás, a mezőgazdaság és az erdészet; illetve a kis ipari és energiatermelő létesítmények, azaz az Erőfeszítés-megosztási Rendelet (ESR) – melynek reformjáról 2022. novemberében született meg a politikai megállapodás az Európai Parlament és a Tanács között – hatálya alatti ágazatok üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak csökkentésére. Ezt követik majd a hazai nagy kibocsátók (az EU Kibocsátás-kereskedelmi Rendszere (EU ETS) alá tartozó ipari és energiatermelő létesítmények és légiközlekedés) lehetséges klímabarát átalakításáról szóló, illetve az uniós és hazai költségvetési források klímavédelmi célú felhasználására vonatkozó javaslatok.

A javaslatok alapját a MIRROR projekt adja, amelyben a Green Policy Center modellezéssel alátámasztott javaslatokkal igyekszik elősegíteni Magyarország felkészülését hazánk Nemzeti Energia- és Klímatervének 2023-ban esedékes felülvizsgálatára.

Javaslatok

Az “Irány az 55%!” uniós jogszabálycsomag Magyarországra gyakorolt hatásainak elemzése a jogalkotási folyamat 2022. december 1-i állapota szerint 

7 javaslat az épület-szektor fenntarthatóbbá tételére

7 javaslat a közlekedés fenntarthatóbbá tételére

7 javaslat a mezőgazdaság és erdészet, bioenergia-termelés, hulladékgazdálkodás fenntarthatóbbá tételére

7 javaslat a kis ipari és energiatermelő létesítmények fenntarthatóbbá tételére

ESR-javaslatok-osszefoglalo-v2

7 javaslat a hazai nagy kibocsátók fenntarthatóbbá tételére (várható: 2023. február-március) 

Javaslatok az uniós és hazai költségvetési források klímacélú felhasználására (várható: 2023. március-április)


Kapcsolódó bejegyzések