Emelt klímacélon innen, energiaválságon túl: az energiatermelés és -fogyasztás válaszútjai a 2020-as évtizedben
03.12.2024
Szerző: Koczóh Levente András

„Emelt klímacélon innen, energiaválságon túl” címmel rendezünk beszélgetést 2024. március 25-én 17 órától a Scruton Belváros kamaratermében, ahol az energiatermelés és -fogyasztás válaszútjait vitatjuk meg meghívott előadóinkkal.


Közel másfél év telt el a 2022. júniusi konferenciánkon tartott, emlékezetes panelbeszélgetés óta. A korábbi turbulens energiaválság lassan csillapodni látszik, miközben kiteljesedik a 2030-as uniós energia- és klímavédelmi keret, a Bizottság megtette 2040-es klímacél-javaslatát, a Kormány pedig rövidesen végére ér a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) felülvizsgálati folyamatának. Úgy érezzük, ismét megérett az idő egy újabb eszmecserére az energetika aktuális kérdéseiről.
A rendezvény során bemutatjuk a magyar felülvizsgált NEKT-hez az Európai Bizottság által készített ajánlásokról szóló elemzésünket, amely elsősorban az 2030-as hazai energiahatékonysági és megújuló energia célok további emelésének lehetőségével foglalkozik.
A bemutatót követő panelbeszélgetés során pedig ismét megtisztel bennünket a jelenlétével a másfél évvel ezelőtti panelbeszélgetés három résztvevője, akik az ország legkiválóbb szakemberei közé tartoznak.

A rendezvényre regisztrálni az alábbi linken lehetséges (a részvétel ingyenes):

Regisztrációs határidő: 2024. március 22., péntek 17:00. Tekintettel a terem korlátozott befogadóképességére, a regisztrációt hamarabb is lezárhatjuk!


Kapcsolódó bejegyzések

 

2040-es klímacél: „Ej, ráérünk arra még?”

2040-es klímacél: „Ej, ráérünk arra még?”

Miért kell már most foglalkozni a 2040-es klímacéllal, miközben csak nemrég zárultak le a megemelt 2030-as uniós célhoz kapcsolódó jogalkotási eljárások? Hogyan és milyen mértékben kellene Magyarországnak hozzájárulnia a tervezett 90%-os uniós szintű csökkentési célhoz, amelyet az Európai Bizottság javasol? Mennyiben jelentene mindez eltérést az eddigi kibocsátás-csökkentési pályához képest? Ezeknek a kérdéseknek jár utána a Green Policy Center szakmai műhely friss elemzése, amely az Európai Bizottság 2040-es uniós klímacélra vonatkozó javaslatának Magyarország klíma- és energiapolitikai céljaira és eszközeire gyakorolt potenciális hatásait vizsgálta meg. Az anyag igyekszik azt a hiányt pótolni, hogy a Bizottság hatásvizsgálata csak uniós szinten készült, nem adja meg a tagállami szintű hatásokat.