A Green Policy Center bemutatkozó rendezvénye – „A szép és a hasznos védelmében – a természet megőrzésének konzervatív útja”
09.28.2020
Szerző: Tibor Schaffhauser

Reálisan, a kapitalizmus reformjával kell szembenézni a környezeti kihívásokkal. A tagadás és az alarmizmus a szélsőséges politikai közösségek hibás útjai. Pár kiemelendő gondolat a Green Policy Center első nyilvános eseményéről, amelyre 2020.09.28-án, online formában került sor a szerzővel, Dr. Bartus Gáborral és beszélgetőpartnereivel.

„Az érdemi környezetpolitika eddigi eredményeinek megtartása, s ezek megfelelő új elemekkel való kiegészítése időszerűbb nem is lehetne. Ugyanakkor nem lenne értelmes eltúlozni a veszélyeket, a környezeti kihívásokkal reálisan kell szembe nézni, a tagadás és az alarmizmus a politikai közösség reakciójának két szélsőséges, nem megfelelő módja.”

Ezzel az alapvetéssel nyitja Bartus Gábor a Green Policy Center felkérésére készített „A szép és a hasznos védelmében – a természet megőrzésének konzervatív útja” c. tanulmányát. Az írás az előttünk álló évtizedek egyik legjelentősebb globális és egyben nemzeti kihívásáról, a természet állapotának romlásáról, a környezeti problémákról szól, konzervatív megközelítésben.

A tegnapi napon bemutatott dolgozat a médiában túlsúlyban megjelenő „radikális” válaszok helyett a problémák enyhítésének és megszüntetésének újszerű megközelítését javasolja. Arra keresi a választ, hogy mit gondoljunk a környezeti problémákról, az éghajlatváltozásról, ha ezek létét elhisszük ugyan, de nem akarjuk sarkaiból kiforgatni a világot, s nem a kapitalizmus intézményeinek megszüntetésével, hanem reformjával akarjuk a természeti erőforrások degradációját megállítani.

Felhívja arra is a figyelmet, hogy a „természet ellenesség” kétféleképpen jelentkezik és azok ellen egyszerre kell fellépni:

„egyre inkább kezdjük kigondolkodni magunkat a biológiai meghatározottságunkból, s ezt az teszi lehetővé, hogy a felvilágosodással a természetből már kigondolkodtuk magunkat. Sokan például küzdenek az előbbi ellen, anélkül, hogy felemelték volna szavukat az utóbbival szemben – számosan meg fordítva, anélkül próbálnák a természetet védeni, hogy a teremtésre való veszélyt látnának az előbbi jelenségben. A konzervatív megközelítés az élet minden formájának védelme, csak ebben a kontextusban lehetséges a természet megóvása is.”

A konzervatív szellemi hagyományból kiinduló írás egy patrióta környezetpolitika szellemi alapjainak lerakásához járul hozzá, s szól a józanság megőrzésének fontosságáról. Nem tagadja a természet állapotának romlását, s ebben az emberi beavatkozás szerepét és felelősségét, de nem is hirdeti a világvége hamarost bekövetkezését.

„Az otthon, a szülőföld védelme a környezet- és tájvédelem stratégiai jellegét indokolja. S hogy megőrizzünk, változtatnunk kell, az adaptáció (a még éppen szükséges változtatás) túlélés, a túlélés pedig az identitásunk fenntartása.”

A tanulmányhoz Csite András, a HÉTFA Kutatóintézet vezetője írt ajánlást:

„Bartus írása a józan ész vezérelte politikai szabályozás jogaiba való visszahelyezését sürgeti az univerzális világmegoldások helyett. Nekünk magyaroknak a Kárpát-medence természeti erőforrásainak aggasztó állapota, további degradálódása, a magyarság élettereinek romlása, a nemzeti élet egyik legjelentősebb biztonsági kockázatát jelenti. A nemzet megerősítésének célját középpontba állító patrióta politikának épp ezért kezdeményezőleg kell fellépnie a természeti erőforrások elpusztításának megakadályozásában és helyreállításban.”

Bartus Gábor írása a Szentírás könyvének analógiájára a „Természet könyvének újranyitása” elnevezésű tanulmánysorozat első darabja, amely a 2020 áprilisában megalakult Green Policy Center szakmai műhely bemutatkozó projektjéhez kapcsolódik. Ennek során az intézet a keresztény-konzervatív szellemi körben kívánja előmozdítani az érdemi párbeszédet fenntarthatósági-, klímapolitikai- és egyéb környezetvédelmi ügyekben és megtalálni annak alternatív megközelítéseit. A kezdeményezés alapállítása szerint a természet és környezetvédelem ügye szerves része a keresztény-konzervatív gondolkodásnak, csak ez egy ideje elfelejtődött és más ideológiák tűzték azt zászlajukra. Itt az ideje „újranyitni” tehát a Természet könyvét és „kiolvasni” az organikus válaszokat. „A szép és a hasznos védelmében – a természet megőrzésének konzervatív útja” című tanulmányt az alábbi linken lehet letölteni:

A tanulmánysorozat várhatóan havonta megjelenő új elemei az adott kereteken belül átfogó képet kívánnak felvázolni többek között:

  • a konzervatív filozófia és a keresztény egyházak releváns tanításainak,
  • a nemzetközi térben Magyarország szerepének és felelősségének,
  • a biztonsági kihívásoknak és az arra adható válaszoknak,
  • a hazafiasság és a természet védelme kapcsolatának, valamint
  • a szélesebb értelemben vett fenntarthatóság kérdéskörének bemutatása révén.

Kapcsolódó bejegyzések

 

Települési szintű klíma-együttműködések lehetőségei és akadályai Magyarországon

Települési szintű klíma-együttműködések lehetőségei és akadályai Magyarországon

A Green Policy Center az elmúlt időszakban több helyi klíma-együttműködést igyekezett szakmailag támogatni, ezzel is hozzájárulva Magyarország 2050-es klímasemlegességi céljának eléréséhez. Az alábbiakban összefoglaljuk az ennek során szerzett legfontosabb tapasztalatokat, különösen arra nézve, hogy milyen elemek segíthetnek egy sikeres helyi klíma-partnerség beindításához és konkrét gyakorlati projektek megvalósításához a hazai viszonyok között, illetve, hogy mik azok a tényezők, amelyek hátráltatnak egy ilyen vállalkozást.

Csalódást keltő ENSZ technikai klímakonferencia – a tudomány és a kibocsátás-csökkentés fontosságának megkérdőjelezése

Csalódást keltő ENSZ technikai klímakonferencia – a tudomány és a kibocsátás-csökkentés fontosságának megkérdőjelezése

Lezajlott az ENSZ időközi konferenciája, amely általában a külvilág számára eseménytelen, technikai színtű tárgyalásokkal telik, ezúttal azonban komoly politikai és taktikai csatározások helyszínévé vált a progresszív és a fosszilis iparukat védő országok között, miközben a kibocsátás-csökkentésben nem sikerült egyezségre jutni.