Felhívás kutatási tanulmányok készítésére – Klíma és Biztonság – Humán kihívások
05.19.2023
Szerző: Tibor Schaffhauser

A Klíma és biztonság projekt keretében összességében 8 tanulmány elkészítésére kerül sor, első körben a humán kihívások – egészségügyi biztonság, klímamigráció és élelmezésbiztonság – témáiban. Alább olvasható az első körös kutatási felhívás követelményrendszere.


Háttér

„Klíma és Biztonság” projekt célja, hogy elősegítsük a téma megjelenítését a hazai közbeszédben, meginduljon a szakmai párbeszéd és rendelkezésre álljanak a megfelelő szakmai anyagok a továbblépéshez. A projekt eredményeként tanulmányok kerülnek elkészítésre, egy zárókonferencia kerül megrendezésre, egy kötet kerül kiadásra az eredmények rögzítésére és disszeminációjára, valamint egy javaslatcsomag kerül előállításra a releváns stakeholderek (HM, EM, Katasztrófavédelem, stb.) részére. 

A projekt során a kihívásokat három fő terület mentén kezeljük, ezek a 1) humán (klímamigráció, egészségügyi biztonság, élelmezésbiztonság), 2) természeti (vízbiztonság, erdőtüzek és természeti katasztrófák, biológiai sokféleség kihívásai) és 3) gazdasági kihívások (energiaellátás biztonsága, gazdasági károk és infrastruktúra).

A projekt bemutatása, valamint annak tartalommeghatározó konferenciájának összefoglalása alább olvasható.

Kutatási felhívás

Első körben a humán kihívások témáiban tesszük közzé felhívásunkat kutatási tanulmányok készítésére. Alább olvasható a feladatleírás és pályázat menetének kivonata:

Feladatok

  • Egy szerzői ív terjedelmű tanulmány készítése a részletes kutatási felhívások 1.2 pontja alatt megfogalmazott útmutatónak megfelelően;
  • Kézirat bemutatása és megvitatása egy műhelybeszélgetés keretében 2023. szeptember végén, az ott elhangzott javaslatok feldolgozása;
  • Egy legfeljebb 2000 szavas terjedelmű – publikációra alkalmas – közérthető összefoglaló cikk írása a tanulmány főbb gondolatairól;
  • A kész tanulmány főbb gondolatainak bemutatása a projekt zárókonferenciájának keretében 2024. februárjában.

Pályázat menete

  • A pályázás az alábbiak megküldésével történik:
    • szakmai önéletrajz;
    • publikációs / kutatási lista;
    • a tanulmány javasolt tartalmi felépítése (tartalomjegyzék-szerűen, a címszintek bemutatásával)
  • A pályázati csomagot kérjük a tibor.schaffhauser@greenpolicycenter.com címre megküldeni.

Pályázat benyújtásának határideje

A pályázás határideje: 2023. június 16.

Ellentételezés

  • A feladat teljeskörű ellátásáért bruttó 180.000 Ft ellentételezést biztosítunk.

Részletes kutatási felhívások


Kapcsolódó bejegyzések

 

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia

A klímaváltozás milyen negatív hatásaira kell felkészülnie hazánknak és melyek azok, amelyek biztonsági kihívásokká válhatnak, amennyiben nem kezeljük őket időben? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ adni a „Klímaváltozás és biztonság Magyarországon” című projektünk eredménybemutató konferenciáján.

Az Európai Parlament megálljt int a zöldrefestésnek

Az Európai Parlament megálljt int a zöldrefestésnek

Az Európai Parlament január közepén zöld jelzést adott egy irányelvre, amely javítani fogja a termékek címkézését és betiltja a megtévesztő környezeti állítások használatát a jövőben. Mit is takar azonban ez az irányelv és mi a jelentősége?

A klímaváltozás elleni küzdelem anyagilag is megéri és még pénz is lenne rá

A klímaváltozás elleni küzdelem anyagilag is megéri és még pénz is lenne rá

Az egyik legnagyobb európai zöld szervezet, a CAN Europe friss tanulmánya megerősíti azt a korábban már több hazai elemzés által is kimutatott eredményt, miszerint a Párizsi Megállapodás klímacéljainak elérése összességében pénzben kifejezhető hasznot is hajt a társadalomnak. Ezt összevetve a Green Policy Center elérhető pénzügyi forrásokról készült 2023-as elemzésével – amely bőségesen tárt fel uniós és hazai, klímavédelemre fordítható forrásokat – elmondható, hogy az erősebb fellépés további halogatásával csak magunknak ártunk, gazdaságilag is. Lássuk, miért!