A Green Policy Center tanulmánybemutató rendezvénye – “A kapitalizmus ráncfelvarrása”
03.23.2021
Szerző: Tibor Schaffhauser

Inkluzív kapitalizmus, stakeholder kapitalizmus, igazságos átmenet, körkörös gazdaság – Nemes Gábor, a Mind Mate Inspiration közösség fenntarthatósági témafelelőse, valamint Gyöngy Ádám Nemzetközi Laudato si’ animátor számos alternatív irányzatot mutatnak be, felvillantva egyben annak lehetőségét is, hogy magyar vállalatok hol találhatnak lehetséges kapcsolódási pontokat ezekhez a kapitalizmus ráncfelvarrása során a Green Policy Center (GPC) felkérésére írt tanulmányukban.


A kapitalizmus megbukott – egyre többször olvashatóak ehhez hasonló kijelentések a 2008-as gazdasági válság majd újabban a bolygónkat fenyegető klímaválság kapcsán. Az elmúlt évtizedekben több, a cégek profitmaximalizását hirdető Friedman-doktrínát elvető, azt messze meghaladó alternatív kapitalizmust célzó irányzat vált ismerté – ahogy azt a kapitalizmus egy korai bírálója, az egyenlőtlenségek ellen fellépő XIII. Leó pápa már 1891-ben, a Rerum Novarum kezdetű enciklikájában kiemelte, “kemény feladat kimérni azokat a jogokat és kötelességeket, amelyek a gazdagok és szegények, a tőkések és munkavállalók közötti viszonyt szabályozzák”.

Inkluzív kapitalizmus, stakeholder kapitalizmus, igazságos átmenet, körkörös gazdaság – a Green Policy Center gondozásában elkészült új tanulmány számos alternatív irányzatot mutat be, felvillantva egyben annak lehetőségét is, hogy magyar vállalatok hol találhatnak lehetséges kapcsolódási pontokat ezekhez. A hazai példák közül a szerzők kiemelik egyebek mellett az „emberközpontú gazdaság” koncepcióját, a Budapesti Corvinus Egyetemen zajló „környezetbarát vállalatirányítási eszközök” kutatást és a KÖVET Egyesület „Valóban Felelős Vállalat” modelljét.

A szerzők javaslata, hogy 2021 második felére hozzuk létre azt a hazai integratív műhelyt, mely a globális helyzet figyelembevételével alkot meg egy hazai „kapitalizmus-alternatívát”, amiben a Friedman-doktrínát a Csíkszentmihályi Mihály-féle világszerte ismert „Flow” élmény váltja fel.

A tanulmány bemutatására online formában 2021. március 23-án került sor, amelyen a szerzőkkel Náray-Szabó Gábor Akadémikus, egyetemi tanár és Huszár András, a Green Policy Center igazgatója beszélgetett. A tanulmányt pedig az alábbi linken letöltve lehet elolvasni:Kapcsolódó bejegyzések

 

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

A spanyol-belga-magyar elnökségi trió prioritásai zöld szemmel

Az európai és magyar sajtóban legutóbb a nemzeti parlamenti választások kapcsán olvashattunk többet Spanyolországról, azonban nem csak ez adhat okot érdeklődésre. Az ország július elsejével vette át az Európai Unió soros elnökségi tisztségét. Ez magyar szempontból amiatt is érdekes, mert ezzel megkezdődött a spanyol-belga-magyar 18 hónapos elnökségi trió első szemesztere. Mire számíthatunk zöldpolitikai szempontokból a magyar elnökségben 2024-ben kicsúcsosodó programban?

2040-es uniós klímacél: meddig terjed a globális méltányosság?

2040-es uniós klímacél: meddig terjed a globális méltányosság?

Az Éghajlatváltozással Foglalkozó Európai Tudományos Tanácsadó Testület 2023. június 15-én közzétette tanulmányát az EU előkészítés alatt álló 2040-es klímacéljára vonatkozóan, amelyben a még megengedhető globális kibocsátásokból való méltányos EU részesedésre hivatkozva a vártnál jóval erőteljesebb emisszió-csökkentési célra tettek javaslatot. Az alábbiakban a Green Policy Center szakmai gyorselemzése mutatja be az ajánlás tartalmát és jelentőségét.