Klímaváltozás és Biztonság Magyarországon – eredménybemutató konferencia
03.04.2024
Szerző: Tibor Schaffhauser

A klímaváltozás milyen negatív hatásaira kell felkészülnie hazánknak és melyek azok, amelyek biztonsági kihívásokká válhatnak, amennyiben nem kezeljük őket időben? Ezekre a kérdésekre igyekeztünk választ adni a „Klímaváltozás és biztonság Magyarországon” című projektünk eredménybemutató konferenciáján.


2024. február 28-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) került megrendezésre a „Klímaváltozás és biztonság Magyarországon” című projektünk eredménybemutató konferenciája. A projekt tartalommeghatározó konferenciáján kiválasztott témákban (humán, természeti és gazdasági kihívások) az elmúlt időszakban zajlott kutatások és műhelyviták eredményeit mutatták be a szerzők, illetve folytattak panelbeszélgetéseket meghívott előadókkal.

A konferenciát dr. Kemény Gábor, az NKE fejlesztési rektorhelyettese nyitotta meg, aki nem csupán megnyitó beszédében hangsúlyozta a téma fontosságát, de azzal is aláhúzta kutatás fontosságát, hogy mindvégig jelen volt, sőt kérdésekkel be is kapcsolódott a konferencia munkájába. A konferencia nyitóelőadását Konkolyné Bihari Zita, a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató NZrt. éghajlatkutatási osztályának vezetője tartotta bemutatva a klímaváltozás ma is tapasztalható, de a jövőben várható legfontosabb jelenségeit hazánkban, mint az előttünk álló további átlaghőmérséklet-növekedés, csapadék-viszonyok változása, vagy hőhullámok sokasodása.

A Humánpolitikai kihívások körében dr. Páldy Anna, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ szaktanácsadója az egészségügyi biztonságról, ezen belül is elsősorban hőhullámok veszélyességéről és következményeiről számolt be. Az élelemzésbiztonság kérdéseinek és biztonságpolitikai összefüggéseit dr. Lakner Zoltán, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Agrár és Élelmiszergazdasági Intézetének tanszékvezető egyetemi tanára foglalta össze. A szekció harmadik előadását dr. Horváth Valéria, a NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar Nemzetközi Jogi Tanszékének tanársegédje tartotta a klímamigrációról. Lényegében ez volt annak a panelbeszélgetésnek a fő témája is, amelyen az előadók mellett dr. Pokorádi István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium EU Közös Kül- és Biztonságpolitikai és Bővítési főosztályának referatúravezetője, illetve dr. Hautzinger Zoltán r. ezredes, tanszékvezető, a Rendészettudományi Kar oktatási dékánhelyettese vettek részt.

A konferencia természeti kihívásokkal foglalkozó szekciójában a klímaváltozás vízbiztonsággal összefüggő legfontosabb biztonságpolitikai kihívásairól O. Lakatos Boglárka, az NKE Katonai Műszaki Doktori Iskolájának hallgatója tartott előadást, míg az éghajlatváltozás okozta természeti katasztrófák biztonságpolitikai aspektusait dr. Teknős László tű. őrnagy, az NKE Katasztrófavédelmi Intézete (KI) Katasztrófavédelmi Műveleti Tanszékének adjunktusa mutatta be. A szekció panelbeszélgetésén az előadókon kívül dr. Balatonyi László, az Országos Vízügyi Főigazgatóság osztályvezetője, dr. Bodnár László tű. százados, a KI Tűzvédelmi Mérnöki Tanszékének tanársegédje, illetve Jakab Gábor, a Hétfa Kutatóintézet és Elemzőközpont klímapolitikai igazgatója vettek részt.

Az eredménybemutató konferenciájának gazdasági kihívások szekciójában elsőként dr. Tálas Péter, az NKE John Lukacs Intézetének egyetemi docense beszélt az éghajlatváltozásnak az energetikai szektorra gyakorolt hatásainak biztonságpolitikai kihívásairól. Ezt követően dr. Teknős László és Horváth Zoltán tű. mk. őrnagy, az NKE Katonai Műszaki Doktori Iskolájának doktorandusza adtak elő az éghajlatváltozás gazdasági hatásairól Európában és Magyarországon. A szekció panelbeszélgetésén az előadók mellett részt vett Deli Daniella, az Energiaügyi Minisztérium klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára, illetve Szabó John, az ELTE KRTK Világgazdasági Intézetének tudományos munkatársa.

A konferencia zárásaként a projekt tanácsadó testületének tagjai dr. Tálas Péter, dr. Pálvölgyi Tamás és dr. Huszár András, szakmai műhelyünk társalapítója és igazgatója köszönték meg a szerzők munkáját és az Egyetem támogatását. A projekt eredményeit összefoglaló tanulmánykötet is hamarosan elérhetővé válik.

Szöveg: dr. Tálas Péter és Schaffhauser Tibor


Kapcsolódó bejegyzések

 

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

Klímaváltozás és biztonság Magyarországon – szakpolitikai javaslatok

A Klímaváltozás és biztonság Magyarországon című projektünk keretében áttekintettük és értékeltük azokat a környezeti kihívásokat, amelyek kezelésére hazánk jelenleg még nem készült fel megfelelően, vagy amelyek közép- és/vagy hosszú távon válhatnak biztonsági kihívásokká, amennyiben nem teszünk ellenük időben. Ezek kezelésére a projekt keretében szakpolitikai javaslatokat is megfogalmaztunk.

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

Az EU kétéves klímadiplomáciai tervei – elegendők-e a nemzetközi klímavédelmi törekvések beindítására?

A nemrég zárult koppenhágai miniszteri csúcsra készülve az európai külügyminiszterek elfogadták az EU nemzetközi klímadiplomáciáját meghatározó zöld diplomáciáról szóló következtetéseit, amellyel az a célja, hogy előre vigye a tavalyi dubaji klímacsúcson elfogadott nemzetközi vállalásokat. Miért fontos a klímaváltozás elleni fellépésben a zöld diplomácia és elegendők lesznek-e az EU által azonosított intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban – beszámoló

Válaszúton az energia-, klíma- és agrárpolitika az Európai Unióban címmel szervezett eseményt a Green Policy Center szakmai műhely és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Európa Stratégia Kutatóintézete (ESK) március 21-én, az NKE Ludovika Szárnyépület John Lukacs Társalgójában. A beszélgetés során az Európai Parlamenti választásokra készülve a főbb szakpolitikai kihívásokról, a gazdaság és társadalom zöld ambícióiról és a zöld átállás további lehetőségeiről egyeztettek a kormányzat, civil szféra és az ipar szakértői.